От х:

Днес в x:

Украинец изработи нов купол и кръст на камбанарията в с.Добрич

    3.2 м. в диаметър, с височина 2,5 метра. Това са параметрите на новия купол на камбанарията в църквата „Св. Иван Рилски” в село Добрич. Той беше поставен днес от майстора, който го  е изработил. А работата контролира кметът на селото Марин Маринов.

    Повече от четири часа отне на бригадата на украинеца Александър Шевцов демонтирането на стария купол и поставянето на новия.

    Той е изработен от 30 квадрата специална ламарина. Платен е с дарения от миряните в Добрич.

    Направията му е отнела на Александър Шевцов около 20 дни заедно с новия кръст, който също беше поставен днес.  Украинецът от Донецк е работил в двора на съседното село Радиево.

    Шевцов е от три години в България и куполът в Добрич не е първият, който изработва тук.

    „Християни сме, за християнството го правя. Тук хората обичат късмета, но рядко влизат в църквата. Търсят причина да не го правя. В Добрич обаче поддъържат храма си.”, каза украинецът докато се кръстеше при закачането на купола на крана и вдигането му.

    Църквата в Добрич е построена през 1880 год., 2 години по-късно е отворена, а камбанарията й е правена в началото на миналия век.

    Куполът и новият кръст, който днес беше поставен в посока изток-запад, за което внимаваше отец Атанас, са осветени на Игнажден.

    От стария купол майсторите опитаха да свалят и преместят щъркеловото гнездо, но то се оказа много изгнило и се разпадна. Място да гнезди двойката птици, която ще се върне на пролет обаче, е направено на специален постамент на един от близките  до църковния двор електрически стълбове.

     Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини