От х:

Днес в x:

Разкриха странните размножителни навици на трюфелите

Мистерията на размножителните навици на трюфелите е причина кулинарният деликатес да е сравнително труден за отглеждане във ферми, но учените работят упорито, за да разберат по-добре сексуалния живот на организма.

Другите гъби се размножават безполово, като разпространяват спорите си чрез въздуха.

В продължение на години, учените вярваха, че трюфелите се размножават по същия начин – чрез разпространяване на спорите не чрез въздуха, а чрез кучешки или свински изпражнения.

През 2008 изследователят Франческо Паолоци откри, че горното схващане е погрешно, че трюфелите имат пол и че могат да се размножат само при наличието на партньор от противоположния пол.

Женският организъм осигурява хранителни вещества за новата тъкан, докато мъжкия осигурява ДНК.

И при двата пола се срещат два отличителни типа MAT 1 и MAT 2, които трябва да се чифтосат преди да започне репродукцията.

За съжаление, различните видове трюфели е много по-вероятно да се избият един друг, отколкото да се разможат, когато се намират в непосредствена близост.

Причината е, че те са част от много по-голяма система от бели корени, позната като мицел, разпространяваща се из гората, подобно на паяжина.

Мицелът извлича хранителни вещества от корените на дърветата и захранва малки разклонения от трюфели под земята.

Когато мицел от даден пол навлезе в територията на друг пол, те взаимно провокират нещо като некроза един у друг, за да предпазят гостоприемника си.

“Нещо като градове само с мъже или жени”, казват учените.

Мистерията се задълбочава още повече, защото мъжките трюфели са трудни за проследяване и се размножават само веднъж или два пъти, преди да изчезнат.

Според хипотезите спорите на мъжките трюфели се намират в латентно състояние в почвата и покълват единствено, ако до тях се развие генетично идентичен женски трюфел.

Това би могло да обясни генетичната близост при родителите.

Източник: dailymail.co.uk
 

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини