От х:

Днес в x:

Полазник носи здраве и берекет в Узунджово, подредиха и кулинарна изложба

    Членовете на читалище "Пенко Пенков" и пенсионерския клуб "Пандо Ванчев" в хасковското село Узунджово спазиха традицията на днешния празник Игнажден. Днес самодейците от двете организации посрещнаха полазник. В импровизирания им дом първи влезе Руси Господинов, който бе приет радушно от насъбралите се хора.

    "Полазникът е хубав - здрав, прав и хубав мъж. Благодаря на Бога, че днес ни изпрати такъв полазник. Да е жив и здрав и догодина пак да дойде". С тези думи го посрещна Николина Павлова и го гости с домашна ракийка. Полазникът пък пожела здраве и късмет на домакините.

    За днешния празник самойдекийте бяха приготвили кулинарна изложба от разнообразни ястия. На трапезата бяха сложили питки, хлябове, баници, баклави, фасул, капама със свински ребърца, пуешко, ориз и кисело зеле, имаше бутчета с ориз.

    Веселбата продължи с песни, танци и почерпка.

    Днешният празник уважи кметът на селото Лозко Ничев, който пожела здраве за всички присъстващи и да продължат да спазват традициите в Узунджово. Дойде и синът му Димитър Ничев, който е бивш кмет на селото и настоящ общински съветник в ОбС на Хасково.

    Според традицията на Игнажден нищо не се изнася от вкъщи. Какъвто човек първо ти влезе в къщата, такава ще е годината за домакините, каза още 66-годишната Николина Павлова.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини