От х:

Днес в x:

Борис Джонсън отстранява парламента от преговорите за Брекзит

Законопроектът на Борис Джонсън за оттегляне от ЕС отстранява парламента от преговорите, предаде "Спутник". 

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън представи своята версия на законопроекта за оттегляне на Брекзит, а The Guardian откри, че тя включва три основни промени от предишния законопроект, включително значително намалено влияние на Парламента върху преговорите за Брекзит. 

Според доклада на The Guardian, кабинетът вече няма да бъде задължен да предоставя актуализации по време на преговорите за търговско споразумение и министрите вече няма да са задължени да гарантират, че Парламентът одобрява целите на правителството за преговори.

В доклада се казва, че тази разпоредба ще даде на правителството на Джонсън, без да се възпрепятства от депутатите, много по-голяма власт да формира много по-бърз Брекзит.

Сега, когато Джонсън си осигури огромно мнозинство в Парламента, той вече не се нуждае от разпоредби, които бяха включени в опит да получи подкрепата на депутатите от лейбъристите и умерените консерватори за Брекзит, включително обещанието да приеме непридружени нелегални деца-мигранти. Въпреки че сегашният език казва, че правителството все още се стреми да вземе деца, идващи от Европа, то вече не е обвързано от законово обещание да го направи, пише още в доклада.

"Правителствената политика по отношение на децата бежанци не се е променила и ние ще продължим да правим всичко възможно, за да дадем възможност на децата да поискат убежище и да бъдат събрани отново със семействата си, което законодателството, публикувано днес, отново потвърждава", заяви говорителят на Даунинг стрийт.

Трета основна промяна е премахването на график, който обещава да защити правата на работниците.

Новият законопроект има някои допълнения, включително изключване на удължаването на преходния период за Брекзит, който ще приключи в края на 2020 г. Той също така дава на съдилищата в Обединеното кралство правомощията да отменят решенията, постановени от Европейския съд.

Очаква се депутатите от лейбъристите да гласуват против законопроекта, но с мнозинството, на което сега се радват торите, премиерът може да игнорира опозицията.

Лидерът на напускащия лейбърист Джеръми Корбин обвини Джонсън, че "умишлено е възобновил заплахата за сключване на сделка в края на следващата година, което ще съкрати индустрията и ще унищожи работните места на хората."

Корбин изрази извинението си за съкрушителното поражение, което неговата партия претърпя през последните Общи избори, той заяви, че разказът на премиера "Свърши Брекзит" ще се окаже "фалш".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини