От х:

Днес в x:

28 °C

Отлагат с 6 месеца Закона за социалните услуги

Народното събрание ще отложи с шест месеца гласуването на промените в Закона за социалните услуги. За това са се договорили политическите сили, съобщи съпредседателят на парламентарната група на „Обединените патриоти“ Искрен Веселинов, цитиран от БНР.

"Всъщност, като изключим ДПС, всички се солидаризират, че в рамките на тази сесия трябва да се приемат текстове за отлагане на влизането в сила на законопроекта с шест месеца. Тоест - нашето предложение да бъде подкрепено", обяви Веселинов.

Законопроектът на патриотите, заедно с още три проекта за промяна на закона, са в дневния ред на парламента за петък.

Единият от законопроектите е внесен от Десислав Чуколов и група независими депутати и предвижда отмяна на Закона за социалните услуги. Другият проект, на независимия депутат Ангел Исаев, предлага терминът „социални услуги“ да се замени със „социална подкрепа“. Текстове, внесени от депутати от „Воля“, предвиждат отлагане влизането в сила на закона до 31 декември 2020 година. В проекта, внесен от Искрен Веселинов и депутати от „Обединени патриоти“, също се иска отлагане на действието на закона до 1-ви юли 2020 година. Именно по този вариант е постигнат политически консенсус.

Социалният министър Деница Сачева също коментира, че отлагането на действието на закона е "разумно предложение". "Това дава възможност, от една страна, да се влезе от режим на протести в режим на разговори. И от друга страна, дава възможност да се видят всички гледни точки", каза Сачева.

Междувременно и днес пред парламента имаше протест срещу промените в закона.

Според протестиращите законът дава твърде много власт на държавата и неправителствените организации. "Не искаме да ни взимат децата, грубо казано. Това е", обявиха участници в демонстрацията, цитирани от БTA.

Протестите продължават вече с месеци въпреки многократните уверения на управляващите, че отнемане на деца не се планира.

Социалният министър Деница Сачева обяви, че подкрепя отлагането с шест месеца на Закона за социалните услуги. Това каза тя на брифинг в парламента, след среща с народните представители от ПГ на "БСП за България".

Сачева заяви, че пред депутатите тя и екипът й още веднъж са подчертали подкрепата за отлагането на законопроекта. Днес предстои текстовете с промените в закона да бъдат разгледани в социалната комисия, а в петък - да влязат в пленарната зала.

Министърът обясни, че целта на това отлагане е да бъде намалено напрежението в обществото. Тя посочи, че в тези шест месеца ще бъдат организирани поредица от дискусии в цялата страна, за да се изчистят текстовете, които притесняват обществеността.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Дребни неприятности в определени моменти ще блокират дейността ви или ще внасят затруднения в ежедневните ви задължения. Не допускайте друг освен вас да определя ритъма ви на работа или задачите, които имате през деня. Печелите доверието на важен за вас сътрудник. Помощта му в бъдеще ще ви е много полезна.
15 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес едва ли ще сте много съсредоточени върху работата си, защото ви вълнуват въпроси от личен характер. Държите се странно с околните и не трябва да се изненадвате от реакциите им. Преценете кое е по-важно за вас и се заемете с него.
15 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще се натъкнете на нещо, което ще се окаже особено полезно за работата ви, особено за в бъдеще. Имате достатъчно търпение, за да развиете възгледите си докато започнат да носят желаните от вас резултати. Стараете се да не обръщате внимание на поведението на определен човек, който ви е неприятен и това е наистина най-доброто което можете да направите.
15 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят е характерен с непрекъснатата смяна на онова, с което ще се занимавате. Трудно ви е да се концентрирате за дълго, но едва ли ще е и нужно. Заети сте с приятни неща, като повечето от тях са свързани и с хора, на които държите. Предстои ви пътуване по работа, което ще ви отвори много възможности.
15 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Напрегнати сте, въпреки, че ви се иска да си починете и да се заемете с нещо разтоварващо. Бъдете готови на промени и в личен план. Очаква ви сериозен разговор с интимният ви партньор. Подготвяте изненада за свой близък, от която всички ще останат наистина очаровани. Семейството ви ще застане зад всяко ваше решение.
15 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мотивирани сте да започнете нещо ново и с конкретни действия ще се заемете с реализацията му. Насърчавайки у себе си този плам, много скоро ще материализирате намеренията си. Не пропускайте да изразите уважението и обичта си към хората, които осмислят живота ви. Пътуванията ще са приятни.
15 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Възможни са разногласия с колегите и началниците ви днес. Бъдете по-дискретни по отношение на нещата, които са ви поверени и не злоупотребявайте с доверието им. Вие също не изпадайте в излишна сантименталност, не е нужно да разголвате душата си пред всеки. Други от вас ще пътуват, най-често по служебни дела.
15 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Погрижете се за интересите си, като не пречите на другите да мислят за своите. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да останете добри хора. Любовта ще ви помогне по-лесно да се справите със затрудненията си, срещайки ви с подходящия за вас помощник.
15 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започвате с много хъс новия работен ден и както може да се очаква имате доста работа за вършене. Успехът ви във всяко едно начинание до голяма степен зависи от собствената ви организация, затова подредете по важност ангажиментите си.
15 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
15 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бизнесът ви изисква сили и средства, които не винаги имате в наличност. В тази връзка ще търсите съдействие от кредитни институции и хора, имащи по-големи възможности от вас. Категорични сте в намерението си да подобрите бита си.
15 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Можете да спечелите вниманието и готовността за съдействие и на най-търсените хора, ако проявите искрен интерес към тях. Всеки харесва човека, който му се възхищава. Ще спечелите приятели, ако правите за тях неща, които изискват време, енергия, безкористност и внимание, ако ги поздравявате сърдечно и с ентусиазъм. Бъдете целенасочени днес и ще успеете.
15 юли 2020
Последни новини