От х:

Днес в x:

Работилничка за традиционни сурвачки отвори в Младежкия център

    Учениците от етнографската школа към Младежкия център заедно с деца от различни училища в Хасково изработват сурвачки днес. Традиционната инициативата продължава и утре във времето от 14 до 17 часа.

    В импровизирана арт работилничка за Сурва по обяд днес тинейджърите от Етнографската школа вече бяха готови с няколко дряновици. Всички работят под напътствията на ръководителката си Нели Арнаудова.

    На децата, които гостуват на школата тя разказа за традициите на украсяване на дряновата пръчка и за символите, които се кичат по нея.

    Цветна вълна, шарени конци, пуканки, солени кравайчета, арпаджик и бонбони, сушени плодове, са част от украсата на дряновите пръчки.

    Идеята на етнографите да работят и с по-малки деца от града е в духа на празничното настроение, но и за да се знаят и пазят традициите от повече хора. Първото детенце днес, дошло още рано сутринта да украсява е момченце от София, което било на гости при баба си и дядо си в Хасково. Сурвачката му обаче останал без пуканки, защото докато работило по украсата на дряновицата гостенчето ги изяло всички, разказват веселата случка в школата.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини