От х:

Днес в x:

Нов живот за старата хартия в Коледната изложба на „Колорит“

    Шумоляща хартия. Това винаги е знак за нещо приятно, асоциацията още повече е емоционална в дните, когато наближава Коледа, защото напомня за подаръци и изненади.

    Своят подарък на тема „хартия“ поднасят тази вечер и младите творци от Школата по приложни изкуства “Колорит“ към Читалище „Заря“ в Хасково. И изненадват отново с находчивост в типичния си колоритен стил.

    С отново оригинален подход и с пожелания за уют и заедност на празниците артистичните деца на преподавателката Веселина Делчева са подредили работите си във фоайето на читалището.

    Последната им изложба за 2019 година, която за тях беше много успешна, ще остане на разположение на зрителите и в началото на новата година.

    През изминаващата 2019 -та школа “Колорит“ отново даде много възможности за изява на младите творци, а през лятото по покана на народния представител Таня Петрова художниците от Хасково подредиха своя изложба и в Народното събрание. Само преди дни талантите участваха с картини в благотворителния търг на Коледния бал, организиран от Ротари клуб Хасково “Аида”. Средствата от него ще бъдат разпределени за детските школи в града.

    В последната си изложба за годината от „Колорит“ вдъхват нов живот на старата хартия. Така творците дават адекватен отзвук в работите си в унисон с една от темите на деня-замърсяването на планетата и опазването на природните ресурси.

    Младите творци са използвали за работите си, които показват в Коледната изложба, стари непотребни парчета хартия, които са преработили и от тях са отлели свои хартиени платна.

    „Не беше трудно, но трябва търпение, защото новата хартия трябва да съхне бавно. Можеш да си го направиш и вкъщи“, разказва за предизвикателствата в работата да превърнеш старата хартия в нов лист, който да украсиш със своята фантазия 13-годишната Вяра Атанасова.

    „Идеята беше да дадем нов живот на хартията от нашите спомени и мечти. Това е нашият начин да дадем на хартията втори шанс и да покажем нейния блясък и нежност.“, казва ръководителката на школата Веселина Делчева.

    В нейното амплоа е с всяка изминала година възпитаниците й да наслагват познания и умения за различни техники, които да използват и в работата си. „Най-важната ми цел е да насърчавам младите хора да експериментират смело, да не се притесняват да пробват новите неща“, казва Веселина Делчева.

    Така в настоящата изложба парче кашон и непотребна кутия са в новото си съживяване картина. Стара забравена книга, разказва нова приказка, дъхновена от идеята на младите художници. Релефи, триизмерни картонени инсталации, са още от красивите хартиени пъстроцветни нюанси в читалищното фоайе.

    Логото на изложбата, изработено от Павлина Колева и Весела Панова показва всички използвани техники в изложението. На таблото с надпис “Хартия“, момичетата са изписали думата хиляди пъти.

    С хиляди прекрасни пожелания и школа „Колорит“ изпраща настоящата година и с очакване за още мигове на нов заряд за творчество.

    Тази вечер на откриването на изложбата им с комплимент към авторите и гостите им участваха със свои изпълнения на флейта двама от художниците- Кристияна Терзиева и Дарий Трендафилов заедно със своята преподавателка в Музикалната школа „Манол Иванов“ Теодора Стоянова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини