От х:

Днес в x:

Хасковски автобуси в Европа с трибагреника и надпис “Протест“

Изображение 1 от 6

    От автогарата в Хасково към различни дестинации в страната и Европа от днес тръгват автобуси с трибагреника и надпис „протест“. Те са на местната превозваческа фирма „Арда тур“.

    Изразът на недоволство е част от надигналата се вълна на автобусните превозвачите в цялата страна. Чака се развръзката по много теми с искане за промяна, чието решаване се проточва с месеци, коментира Себахтимн Исмаил, който е собственик на превозваческа фирма член на УС на Националното сдружение на автобусните превозвачи. Той припомни, че голяма част от исканията са поставени на дневен ред още през февруари, а обещанията за изпълнението им са спрели насрочените тогава протести.

    Акцентът на протеста и сега е върху ликвидирането на сивия сектор в бранш. Фирмите настояват за промяна в Закона за автомобилните превози, чрез която нерегламентираните превози ще се считат за престъпление.

    „В момента се иска криминализиране за това, че коминът ти пуши, така че нашето настояване за криминализиране на нелегалните превози, при които става въпрос пряко за сигурността на човешки животи, е съвсем резонно“, категоричен е Себахтин Исмаил.

    По данни на браншовата организация 80 % от международния и вътрешния автобусен превоз у нас е в сивия сектор. „Най-важно е да закараш пътника там, за където е тръгнал, жив и здрав. Когато фирмата не е регламентирана, ако нещо се случи, отговорността се размива“, казва шофьорът Маргарит Марчев. Пътниците в автобуса му също подкрепят превозвачите в частта с искане за криминализиране на сивия сектор.“Нелегалните фирми нямат никаква отчетност. А от това губи държавата, това са пари, които могат да бъдат давани за здравеопазване, за по-добро образование, за по-хубави пътища“, казва една от пътничките за Симеоновград.

    Друго от недоволствата на фирмите е от системата "бонус-малус" и тол системата, от която настояваха да бъдат изключени.

    Освен това искат и намаляване на някои от драстичните глоби, който се налагат персонално на шофьорите за не чак толкова сериозни нарушения. 500 лв. е глобата, например, за избледнял мокър печат върху маршрутното разписание.

    Дори и в Германия, когато някои от водачите надвиши в допустими стойности -с час например, времето за каране, властите проявяват разбиране. Защото понякога има задръствания да речем, има уважителна причина. За сравнение у нас не се прави никакъв допустим компромис и санкция е 1000 лева за подобно превишаване, дава примери Себахтин Исмаил. По думите му тези твърде крайни персонални глоби за шофьорите са довели до отлив на кадри и фирмите са затруднени в намирането на нови попълнения.

    Засега стачката на автобусните превозвачи е символична. Те дават до 13 януари срок за старт на дебатите и постигане на решения по поставените от тях теми. Ако не се изпълнят исканията им, спират да карат.

    Автобусните превозвачи няма да оттеглят исканията си и това, което може да ги накара да преустановят протестни действия, е те да бъдат решени. Това заяви пред БНТ днес и Магдалена Милтенова от Конфедерация на автобусните превозвачи.

    Ако не решим тези проблеми, които сме поставили, няма да имаме нужда от тол система, поради факта, че няма да се движим и няма да извършим превозите, защото ще фалираме, допълни тя.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (16)

    • 1
      Ва
      Василев
      61 -2
      11:35, 13 дек 2019
      Себахтине, шофьорите на автобусите ти карат като ненормални бе пич, каква безопасност ми говориш?!
      • Go
        Gost
        17 -1
        17:07, 13 дек 2019
        Боли го фара някой за вашите табели разбираш ли.
      • Бей Доган и Боци Маймуната без трепане няма да се поправят
    • 2
      Ча
      Чавдар
      49 -1
      11:45, 13 дек 2019
      Най-скъпи билети продават Арда-тур.Отгоре на това те бутат в едно 15 местно бусче!Говорят за Германия,ама в Германия такива бусове карат хора до 40 км.Тука до Варна пуща бус.Ако си по едър човек се скапваш.Трябва закон във всеки автобус да има тоалетна.Мисля и,че точно тая фирма има най-много катастрофи.
      • Ик
        ИКК
        4 -18
        12:29, 13 дек 2019
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • са пичове -
        Едни Полу-богове на Българския театрален живот ....
        ....
        Ако някой рече да протестира все е маскара
    • 3
      И не плаща всички които отиват там напускат
    • 4
      Пъ
      Пътуващ
      35 0
      13:00, 13 дек 2019
      Карат като луди
    • 5
      No
      Nostradamus
      26 -2
      13:35, 13 дек 2019
      Чудя се в Европа дали знаят думата "Протест"? И само да вмъкна, че пакетът Мобилност е за доброто на шофьорите. Не на фирмите. Затова е голямото реване. Ще им намалеят печалбите. Щото сега тираджиите са като чергари. Който е бил някога шофьор ще разбере. Бог да пази България!
    • 6
      До
      ДОВОЛЕН
      20 -2
      14:01, 13 дек 2019
      Чудя се за какво протестират Ами в България се живее добре всички казва тов -- и Бате Бойко и Лилито Павлова и ЦЕЦКА и ЦВЕТА парламентарната Заплатите са добри близо 2500 пенсиите също 600- 770 лв Не виждам за какво протестират Нямало вода в Перник ами да вземат отпускперничани и да отидат на море там колкото искаш вода пък и хотели колко щеш Ей крив народ Ама за всичко тов е виновен ПУТИН
      • 🇧🇬
        🇧🇬
        8 -12
        15:48, 13 дек 2019
        Доволен, неудачният ти сарказъм е по-скоро поредна... Виж коментара
    • 7
      Ми
      Мима Тошева
      26 -1
      14:44, 13 дек 2019
      Себахтине продавачката ти на автогарата е неадекватна не знае на кой свят се намира горката а някои от шофьорите са направо за гонене !За какъв протест говориш
    • 8
      Си
      Сив сектор
      11 0
      14:59, 13 дек 2019
      И как мислиш - По какъв начин Запада ще ме спре или ограничи със превозите ми ???
    • 9
      Ра
      Разбирач
      11 -1
      17:50, 13 дек 2019
      Като отидете в Европа си плащате всичко,а тук стачкувате като не ви харесва,има други мераклии.
    • 10
      Ма
      Маика ти
      18 0
      18:21, 13 дек 2019
      Не се наядоха тия арда-тур бее тоя има сигорно 100 автобуса и още ламти за пари
    • 11
      Аз
      Аз
      15 0
      21:41, 13 дек 2019
      Арда труп говорят за безопасност ...
      Какво доживях

    Още новини

    Последни новини