От х:

Днес в x:

7 °C

Откъде се взеха всички тези яркозелени папагали в Англия?

Мистерията с нарастващата популация от малки дългоопашати папагали във Великобритания е разрешена, твърди новопроведено изследване.

Хиляди яркозелени птици живеят във Великобритания, макар видът да е характерен за Австралия, Африка и Латинска Америка.

От години се разпространяват фантастични истории, за това от къде са се взели, но сега учените смятат, че са открили отговора на въпроса.

Чрез географско профилиране, изследователите успели да оборят твърденията, че цялата популация се е появила от една-единствена птица, пусната на свобода в определено време на определено място.

Една популярна теория, която сега бива опровергана, твърди че малките дългоопашати папагали избягали от снимките на филма Африканската кралица с Хъмфри Богарт през 1951.

Според друга, птиците били освободени от Джими Херндрикс на лондонската улица Карнаби през 60-те.

А трета твърди, че Голямата буря от 1987 повредила волиерите дотолкова, че стотици папагали успели да избягат.

Оказва се, че истината далеч не е толкова вълнуваща.

Учени от Унивеситета Кралица Мери, Юнивърсити Колидж в Лондон и Голдсмитс вярват, че нарастващата популация на ярко оцветените птици се дължи на серия индивидуални пускания на свобода – и умишлени, и случайни.

Пространствените анализи сочат, че птиците не са се разпространили от едно конкретно място, като улица Карнаби.

Нещо повече, според материали в медиите явлението датира още от викторианската епоха, което напълно опровергава съвременните митове.

Освобождаването на птиците има два пика – между 1929 е 1931 и през 1952 – причинени от публикации в медиите за човешка смърт в резултат на епидемии от папагалска треска.папа

Авторите на изследването проследяват поредица от медийни публикации през 1929 за хора умрели в резултат на заразяване с пситакоза, които вероятно са изплашили собствениците на малките дългоопашати папагали и те са пуснали на свобода птиците.

„Лесно е да си представим заглавията от 1952, като „Спрете вноса на опасни папагали. Ако са ви казали, че е рисковано да се намирате в близост до птицата, е било много по-лесно да я пуснете на свобода, отколкото да я убивате“, казват изследователите.

Крамеровите папагали се превърнаха в успешен инвазивен вид в 34 държави и 5 континента.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
05 апр 2020
Последни новини