От х:

Днес в x:

Кметът на Перник иска по-лек воден режим поне за празниците

Нов режим на водата в Перник влиза в сила от утре, съобщава БНТ.

Припомняме, на вчерашната среща в МРРБ стана ясно, че част от селищата в района ще имат вода от 16.00 до 22.00 часа, а в други водоподаването ще е през ден.

Кметът на града Станислав Владимиров определи предложението на ресорния министър Петя Аврамова като "много болезнено". Той поясни, че вариантът все още не е окончателен и ще вземе решение след съгласуване с всички институции.

Градоначалникът ще предложи на ВиК дружеството специално за празниците режимът да не е толкова строг.

Пред bTV Владимиров обясни, че единственото предложение за справяне с водната криза в града от страна на МРРБ е било по-строгият режим. Той обаче не смята, че така ще се спести вода. По негови думи бездействието на регионалното министерство ставало хронично.

"Още септември месец от трибуната на парламента попитах: "Как се управлява ВиК дружеството в Перник и яз. "Студена". Тогава отговор не получих. Ние сме на скрит воден режим близо година заради лошо управление", негодува той.

Той изрази надежда, че прокуратурата ще открие кой е отговорен за ситуацията.

Градоначалникът обясни, че вчера му е съобщено, че в яз. "Студена" има малко над 4,3 млн. кубика вода, но не е получил отговор кога ще бъде достигнат мъртвият обем на водоизточника.

Единствената воля за решаване на проблема е от страна на премиера и при никой друг надолу по веригата, категоричен бе той.

Според Владимиров водоснабдяване от яз. "Искър" може да реши проблема за перничани в дългосрочен план, тъй като обемът на този язовир е 25 пъти по-голям от този на яз. "Студена".

Владимиров заяви, че безбройните аварии на територията на общината продължават, както и сигналите от перничани. ВиК дружеството обаче не благоволило да си разкрие денонощен телефон.

Според екоинспекцията водата, която тече по чешмите, е годна за консумация.

По думи на кмета отокът на язовир "Студена" е много по-голям. Имало един малък период от около седмица, в който притокът е бил по-голям. От тогава се харчат десет пъти повече вода от прихода.

Припомняме, че водният режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември и до този момент водоподаване имаше за часове сутрин и вечер. Това доведе обаче до много аварии. Кризата струваше отстраняването на шефа на ВиК дружеството и на областния управител Ирена Соколова.

Кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата.

Заради водната криза местната власт поиска 200 000 л минерална вода от държавния резерв. Стана ясно и че се търсят и подпочвени води за справяне с водния режим.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини