От х:

Днес в x:

Коледа за децата на Хасково в музея

Изображение 1 от 6

    Красива Коледа, „облечена“ в български носии, в духа на народните традиции и с много любопитни факти за това как бабите и дядовците ни са почитали християнския празник в стари времена, подаряват етнографите от Регионалния исторически музей на Хасково в съвместната инициатива с Народния оркестър към общината на децата на града.

    Днес третокласниците от А и Г паралелки на училище "Васил Левски" се потопиха в магията на българската Коледа. А за това им помогна с красивите народни песни певицата Елена Беделева.

    Етнографите Диляна Пецова и Маргарита Цветанова им разказаха за декемврийските празници и за подготовката в хасковския край за посрещането на Рождество. Разказаха на децата за коледните пости, но и за това, че в дните преди светлия празник хората си правят равносметка за доброто и злото, които изпълват нашите дни и трябва да се замислят как ще се постараят да бъдат по-милостиви, по -добри.

    Децата научиха още, че първите три от топлите зимни празници -на 4-ти, 5-ти и 6-ти декември са посветени на великомъченица Варвара, преподобни Сава Освещени и Свети Николай Чудотворец, а едно време старите хора казвали: ”Варвара вари, Сава меси, а Никола гости гощава.“

    В Хасковския край народът приемал великомъченица Варвара и св. Сава като две „сестри” или като „слуги” на св. Никола, обясниха още етнографките.

    Маргарита Цветанова разказа на децата за поверията, в които домакините вярвали и спазвали при приготвянето на рибата за Никулден. Едното от тях е да не се допуска при чистенето на шарана да падне люспа на земята, за да не се разпиляват и губят парите. Колкото повече люспи има рибата, толкова ще е по-богата къщата, смятали хората. Затова от изсущените рибни люспи всеки в дома получавал и слагал в кесията си.

    Жените пък запазвали и изсушавали главата на шарана, в която основната кост прилича на кръст. С нея прикадявали за здраве трапезата в следващите дни. Свещта от питката, която се прави на деня на Св. Варвара пък палели и на Коледа отново.

    Красимир Колев е едно от децата, които днес бяха част от инциативата  "Коледа в музея". Момченцето от трети клас разказа за традицията на Коледа у дома. Със семейството му правят всяка година на Бъдни вечер постни ястия, от които той най-много обича картофите. На Коледа пеят песни и си разказват истории. А елхата у дома му е вече украсена.

    Покана да присъстват на представянето е отправена към учениците към всички хасковски училища, а идеята е традициите да бъдат представени на подрастващите по забавен и по-разчупен начин.“Танцуваме, пеем, говорим си за преданията и предсказанията и за народните обичаи“, разказа главният уредник в отдел „Етнография“ Диляна Пецова.

    Всяко от децата в музея получава и късметче с пожелание за следващата година.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Бъ
      Българин
      10 0
      15:33, 10 дек 2019
      Страхотна инициатива ! Бъдете Благословени, носители на Просвещение, радетели на Българищината, възпитатели на нашите деца във вековните ни Христиански традиции.
    Последни новини