От х:

Днес в x:

4 °C

Румен Николов: В основата на произхода на съвременните българи са прабългарите, не славяните

  В основата на произхода на съвременните българи са прабългарите, не славяните. Това твърдение обосновава в книгата си „Българската народност на Балканите – опит за исторически, антропо-географски и демографски обзор” Румен Иванов. Тя ще бъде представена за първи път на 10-ти декември в читалня 1 на Регионалната библиотека „Хр.Смирненски“ в Хасково с подкрепата на община Хасково и Сдружение за култура -2015.

  Младият автор е икономист по образование, но със задълбочени интереси в областта на историята и произхода на етносите. 35-годишният Румен Иванов е автор и на книгата: „Българската народност на Балканите XIX – XXI век.“ и съавтор в сборника „Българите торлаци“.

  Новото му издание „Българската народност на Балканите – опит за исторически, антропо-географски и демографски обзор” е новаторски опит да се опише и систематизира обемът информация за българите извън България и българското етническо население в съседните Балкански страни, загубило българското си съзнание поради стечение на историческите и политически обстоятелства. Авторът смята, че необходимостта от такъв труд е голяма, особено и поради факта, че представителите на академичната ни наука избягват проблематиката, която той разглежда.

  Книгата е в пет глави. В първата авторът оборва тезата за славянското потекло на днешните българи. Обосновава твърдението, че всъщност нашите предци не само, че не са били претопени от „околното славянско море“, както традиционно се приема, а напротив, били са достатъчно многобройни, за да наложат етно-нима си на покореното от тях население и да създадат устойчива и голяма държава, която да просъществува през вековете.

  Във втората глава разглежда докъде са се простирали българо-румънската, българо-сръбската и българо-гръцката етнически граници, където има българско население до втората половина на 19 в. и началото на 20 в. В третата глава Румен Николов разглежда демографията на българския етнос от 19 век до днес. В нея е събрал информация за всички етнически българи по света, като акцент поставя на Балканите и съседните на България държави.

  В четвърта глава осветлява и един твърде малко засяган въпрос свързан с броя и разселването на българомохамеданите в Турция след 1878 г и периода след Балканските войни, а и в нашето време. Голяма част от етническите българи в Албания, например, в този период се преселват в земите на днешната Република Северна Македония, казва авторът.


  Красимира Славова

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (27)

  • 1
   И.
   И.
   10 -18
   18:46, 9 дек 2019
   Българската генетика е пълна каша. Виж коментара
  • 2
   Фи
   Филолог
   16 -16
   18:52, 9 дек 2019
   А сама истина е, че прабългарите произлизат от тюркмените.
   • Ек
    екзо-биолог
    7 -5
    15:37, 10 дек 2019
    Прабългарите имат извънземен произход, идват от планетата на маймуните.
   • Кр
    Крумчо
    2 0
    23:42, 10 дек 2019
    Пълни глупости.
    Нещо по-умно не можа ли да измислиш.
  • 3
   Ed
   Edin
   15 -2
   18:54, 9 дек 2019
   Славяните наистина имат нищожна роля в генофонда на бъларите. Всички ДНК изследвания от последните години дават най-голямо сходство на българите с гърците и особено италианците и на практика никакво сходство със славяните. Следва логично да се направи извод, че днешният български народ всъщност е съставен основно от траките и племената на прабългарите и сходните им групи от ирански произход, които в периода 5-8 век се заселват в днешните Румъния, България и Италия. Разбира се следва да се направи уговорката, че след това още десетки етнически групи като турци, славяни и прочее са оставили някаква следа в генофонда ни, но не основна каквато имат траките и прабългарите.
   • Са
    само питам
    7 -1
    19:16, 9 дек 2019
    Има ли в Италия следи от тяхното пребиваване там и днешна група хора, които да говорят на наподобяващ техе език(прабългарски)?
  • 4
   Кю
   Кюмуров
   24 -9
   19:11, 9 дек 2019
   Авторът е кономист по образование и със задълбочени интереси в областта на историята. Т.е. любител аматьор по отношение на историята, но когато пише и книги, това вече е шарлатанство. Този "специалист" какви обективни научни методи за изследване е използвал, за да създаде своята теория. Или е чел вестникарски статии и е изрязвал от тях разни пасажи. По тая логика да допуснем в болниците да ни лекуват хора без медицинско образование и с голям мерак да лекуват. И защо на този шарлатанин му се оказва такова внимание? Авторът може ли да отговори на въпроса защо тези прабългари, които не са били претопени от славяните, са продължили да използват славянския език. Нашият език е много близък с руския и има много общо с езиците на другите славянски държави. И ПАК ПИТАМ, НЕГОВАТА ТЕОРИЯ НА КАКВО СЕ БАЗИРА? НА ПРОЧЕТЕНИ КНИГИ И ВЕСТНИЦИ ИЛИ НА ОТКРИТИ ОТ НЕГО ОБЕКТИВНИ НЕИЗВЕСТНИ ДО СЕГА ФАКТИ? На този специалист бих му напомнил поговорката "Обущарьо, не по високо от обувките". Защото днес има толкова много информация, че влизайки в интернет и с кори рейс за няколко дни човек може да набере книга по всяка тема, включително и как се лекува рак.
   • До
    До автора Румен Иванов
    27 -4
    19:29, 9 дек 2019
    В момента се превежда Първата българска история написана от Петър Богдан Бакшев , през 1674 година, 100 години преди Паисий.До преди 2 години тя все още се криеше от българския народ, защото истината в нея за българския произход е неприемлива за управниците от 1944г. до днес.Коренът на българите са древните ТРАКИ и това скоро ще трябва да заеме достойно място в учебниците ни по история.Изворите , които е ползвал Бакшев е ватиканската библиотека, където той се е обучавал и е завършил най-висшия сан на образование.Ватикнската библиотека съхранява историята на света , без прииначаване на факти и дати по комунистически , както беше до сега.
   • Ма
    МАНГО
    6 -1
    19:54, 9 дек 2019
    Както пише - автора е икономист.
    И действа като такъв - предлога продукт, който е виртуален.

    П.П. Не оспорвам познанията на автора - има любители, не по-малко ерудирани от професионалистите в която и да е област.
   • Г-
    Г-н Михайлов
    11 -3
    21:34, 9 дек 2019
    Да, абсолютно вярно и ако си имал щастието да "надникнеш" във Tesoriera Vaticana, както аз имах късмета,ще разбереш четейки между редовете,че етруските- т.е. римляните,т.е. италианците, вулгарите, иранци, и югоизточни азиатци са от няколко братя деца! Въпрос на гордост е вече кой какъв и как иска да се нарича,а религията е последната дупка на кавала.
  • 5
   Ис
   Ист
   6 -8
   19:58, 9 дек 2019
   Такова племе славяни не е имало.
   • Ли
    Лиско
    0 -2
    14:23, 10 дек 2019
    Племето славяни е измислено племе в много по- късни времена !В последно време се доказа, че имаме сходство с гърци и особено италианци, но в Италия е отишъл брат на Аспарух, а от времето на Чингис хан две армии ц***** са останали в Италия. Та не е невъзможно да сме и с циганска кръв...
  • 6
   Ар
   Ария
   16 -10
   20:00, 9 дек 2019
   Няма съмнение,че българите нямат нищо общо с монголци и тюрки.
   • Пр
    Прабългарин
    8 -1
    23:47, 9 дек 2019
    Да имат общо със славяните,като гледам те тоя на снимката е чистокръвен славянин- мяза на чех,поляк,алеман и "няма нищо общо" с кауказите,грузинците и монголите!!
   • До
    До прабългарин
    5 -3
    09:29, 10 дек 2019
    Нали това ти обесняват!Че най-близко до нашия ген са италиянци,гърци,унгарци и румънци!А не чехи и поляци.А пък монголци въобще!Дето викаш за тоя на снимката,да ти прилича на монголец или китаец с дръпнати очи!Плюс туй няма европейски народи,всички да са с еднакви коси и очи!Да не би поляците и чехите да са всички руси и синеоки?
   • Г-
    Г-н Михайлов
    3 -1
    11:25, 10 дек 2019
    Ако успееш да се вмъкнеш във гореспоменатата попска "книжарница" търси книгата Creus Mondus,там ще разбереш,колко % от населението е с монголско- тюркска( не тюркменска) жилка. Естествено със местене и походи по земята, логично е и дръпнатите очи да се видоизменят с годините и бракосъчетанията!
   • Ар
    Арчо
    5 0
    11:47, 10 дек 2019
    Майка ти нали е монголка или там нещо сиганско ?
   • Г-
    Г-н Михайлов
    3 -3
    13:32, 10 дек 2019
    Не позна, кримска татарка е,направи си днк тест на твоята,че като гледам боята към кой цвят превалява,да не излезе,че си братчет с Републиканците!
  • 7
   Ди
   Ди Ярия
   4 -1
   22:27, 9 дек 2019
   Как да нямат общо прабългарите с волжка българия а е от Азия и българите останали на територията на днешна русия са си българи и по-късно голяма част са приели исляма от татарските орди! Това е и причината сага македонци и да ни обиждат и наричат татари!!!
   Наистина не е имало славаяни - идва от именуването на племена от името славини от преди Христа. В по късната ни история комунистическате историци измислиха и преиначиха и добавиха славяните в нашата история. А тя е маломерна!
   България идейно и духовно си е все още на три морета!
   • Ст
    Стоименов
    8 -1
    09:06, 10 дек 2019
    Траки е имало чак до Урал . Скитите и сродните им племена са част от тракийската народност
   • Ге
    генетик
    6 -2
    11:51, 10 дек 2019
    Трите морета не променят чалгаджийско-крадливия манталитет на популацията на тази сбъркана популация.
  • 8
   Ри
   Рим
   4 0
   09:56, 10 дек 2019
   Не знам защо спорите,но едно нещо се набива на очи от пръв поглед!Южноевропейците предимно са по кестеняви-българи,сърби,хървати,гърци,румънци,унгарци,турци,испанци,италиянци,португалци...Докато по на север,нормално предвид по хладния и студен климат са по светли-шведи,датчани,германци,норвежци,една голяма част от руснаците.Предвид обаче факта,че доста народи са се преселили в други страни има и различия,като руси и синеоки южноевропейци,и по кестеняви северноевропейци.
  • 9
   Од
   Одри
   5 -2
   11:08, 10 дек 2019
   В последните години самодейността избуя под вещото ръководство на баш самодееца Шалапатов.Този неук човек е председател/или както се води там/на измисленото от самия него сдружение за култура.Неграмотен самозванец.
  • 10
   Ми
   Мирката
   9 0
   19:52, 10 дек 2019
   Голям праз ако имаме еди какви си корени. Мен обаче ме интересува как да преживея зимата, какво ще да е бъдещето на мен и децата ми, на внуците ми, кога ще се наредим до другите европейци по доходи и по битие, това и още други неща ме вълнуват засега. Не да ме лъжат политиците и изследователите, че българите са велика нация. Какво е великата нация, която е на последните места по много показатели в Европейския съюз и в света.
   Хайде сега: нека минусите да завалят! ! !
  • 11
   Ве
   вересия
   2 -1
   21:11, 10 дек 2019
   Пълно е с изпатъркал народ, даже книги издава...
   • Ap
    apocalypse
    1 0
    21:33, 10 дек 2019
    Най-лошото предстои.

  Хороскоп за 20.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят може да се окаже наситен предизвикателства от всякакво естество. Бъдете готови за промени около себе си. Най-вероятно те ще са свързани само с положителни емоции. Имате възможност да изгладите отношенията си с човек, на когото особено държите и това ще ви зарадва. Вечерта бъдете сред близки хора.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес е по-добре да избягвате контактите с по-широк кръг хора, защото не е изключено да се натъкнат на избухливостта и гнева ви. Изключителната ви раздразнителност се дължи на преумора и изтощение. Прекарайте вечерта вкъщи с любимия човек.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Настроението ви днес ще променливо поради различните дела, с които се заемате. За да останете доволни от работата си днес обаче е за препоръчване да вършите само онова, което ви е по сърце и да избягвате отношения с хора, които ви натоварват емоционално. Ще имате възможност да прекарате края на деня в приятната компания на нови хора.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се оставяйте друг да взема решения вместо вас. Осигурете си личен периметър и свободата, на която толкова държите. Ако ви въвлекат в спор бъдете по-въздържани, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи с любимия човек. Дайте му повече време. Може да бъдете прекалено мнителни и това да изнерви обстановката.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Възможни са здравословни неразположения, предвид забързаното ви темпо и стреса, на който сте подложени. Вземете мерки за възстановяване, като започнете от почивката си. Всичко е осъществимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа, но на вас ли го казвам.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят може да бъде много приятен и спокоен, ако избегнете кавгите у дома. Проявете повече търпение и толерантност спрямо близките си. Ако го направите, ще успеете да прекарате чудесен ден със семейството си. Професионален ангажимент може да наложи предварителна подготовка. Предстоящата седмица ще бъде много важна.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Сигурното е, че няма да прекарате този ден у дома. Непрекъснато ще сте в движение, вършейки различни неща и срещайки се с нови хора. Ще научите много новини, полезни за вашата дейност. Около вас витае добро настроение и стремеж към разнообразие, което ви прави желана компания навсякъде, където отидете. Не правете прибързани заключения.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Рискувате да се предоверите на малко познат човек, който най-вероятно ще ви подведе. Ако вече сте го сторили все още имате възможност да сведете негативните последици до минимум. Действайте бързо и при повече късмет можете дори да извлечете и дивиденти от ситуацията. Не омаловажавайте успеха на ваши близки и им отдайте заслуженото внимание.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Предстои ви разнообразен ден, в който вие ще имате възможност да решите как да си почивате и с кого. Настроението ви е чудесно, което е предпоставка да се чувствате добре на всяко място. Очаквайте приятна изненада от страна на любимия човек, който ще събуди неподозирани чувства у вас. Вечерта ви предстои събитие, което ви настройва позитивно.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Бъдете сигурни, че за всяко нещо си има време. Ще чуете добри новини от делови характер. В личен план ви очакват разбирателство и споделени мигове. Среща с роднини или стари приятели ще подобри настроението ви. Мислете повече са собственото си спокойствие. Никой освен самите вие не може да ви го осигури.
  20 яну 2020
  Последни новини