От х:

Днес в x:

Агенцията по храните пропуснала 7 предупреждения за салмонела

Българската агенция по храните е пропуснала седем предупреждения за салмонела. Това заяви пред БНР д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" по повод опасността от заразяване със салмонела, след като стана ясно, че най-малко 100 тона заразено пилешко месо от Полша са стигнали до българския пазар.

Той посочи, че от края на октомври досега страната ни е получила от Полша и прибалтийските републики 7 нотификации за партиди със салмонела, т.е. не става въпрос само за една партида. От началото на годината пък нотификациите били около 19.

По данни на д-р Иванов от началото на 2019 г. у нас има над 500 случая на болни от салмонела пациенти.

Той обясни, че от Агенцията по храните са признали, че от началото на годината има 135 положителни проби за салмонела при български храни, което означавало минимум 135 случая на храни със салмонела, за които БАБХ не е съобщила.

Д-р Иванов посочи, че по-миналата седмица в София е имало 8 случая на заболели със салмонела, което е увеличение.

"Имаме сравнително висока заболеваемост и на салмонела, и на много други болести, свързани с храни. Официално обаче няма нищо. Официално от началото на годината в България не е хваната нито една храна, произведена в България, със салмонела", заяви той.

Според него в случая трябва да реагират Министерството на земеделието и прокуратурата, защото ставало въпрос за опасни храни, за които е премълчано.

Относно ситуацията с африканската чума по свинете д-р Иванов поясни, че при масовото унищожаване през лятото голяма част от свинското не е било унищожено, а просто беше консервирано. Той допуска, че може да има проблеми. Според него голяма част от консервите, направени през лятото, са замърсени с бактерии и посъветва хората, които са консервирали тогава месото, да подхождат внимателно към консумацията му.

Д-р Иванов обясни, че зарази от месо могат да се избегнат чрез термична обработка и добра хигиена.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Жа
  Жана
  3 0
  14:32, 9 дек 2019
  Безотговорна организация,! Министърката на земеделието и тя е за уволнение с изказването си, че видите ли нищо не ни се случило и не били длъжни да ни уведомяват?! Хората от чужбина ни предупреждават за опасност, а тези наши те отговорни лица нехаят?! Ще ни изтребят!
 • 2
  Ди
  Димитров
  0 0
  21:33, 9 дек 2019
  ГЕРБ(SIC) е бандитска организация, не го ли разбрахте за едно десетилетие ?

Хороскоп за 06.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Умеете правилно да преценявате хората и това ви помага да намирате верния път към тях. Доверието, с което се отнасяте към малко познат човек няма да ви разочарова. Проявете разбиране към проблемите на близък човек и му помогнете да се справи с тях. Щастието ще ви се усмихне и ще изживеете един вълшебен миг.
06 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Смирено и с компромиси от своя страна ще се стремите да изгладете отношенията с близките си. Ще имате удовлетворяващи ви и споделени мигове в компанията на семейството си и това ще направи деня ви пълноценен. Доволни ще бъдете от себе си, заради разума и волята, които сте проявили.
06 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажирани сте с помощ за другите и ще им посветите голяма част от времето си. Добре е да помислите и за себе си. Има неща, които трябва да свършите и то скоро. Бъдете предпазливи в общуването си с хора, които са чувствителни към темите, които ви вълнуват. Предстоят ви новости и благоприятно развитие на професионален проблем.
06 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не се спирате пред нищо, за да са постигнете нещо ново, което отдавна е вашата единствена цел. Това е добре, но ако наистина си струват всичките усилия, които полагате. Имате и редица по-малки цели, които също чакат своята реализация, затова не ги пренебрегвайте. В интимен план ви очаква нещо, което ще промени ежедневието ви в положителна насока.
06 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте добре още от сутринта работата си, за да съумеете да се справите с всичко. Имате всички шансове да осъществите плановете си, трябва да изчакате само сгоден случай да започнете да действате. С вашия нюх няма да е трудно.
06 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Преодоляване на препятствия от различен характер ще ви държат будни и в активна позиция днес. Не унивайте, с постоянство и малко късмет ще постигнете целите си. Ще получите съдействие от човек, който е доказал доброто си отношение към вас. Не бъдете прекалено мнителни.
06 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
06 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви носи промени и те ще решат в известна степен развитието на проблем, който ви интересува. Ще се изпълнят очакванията ви и това ще ви гарантира бъдещ просперитет. Помогнете на приятел, заплашен е от опасността да попадне под чуждо влияние, което силно ще му навреди. В личните си взаимоотношения търсете разбирателство с близките си, не се конфронтирайте с тях.
06 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Споделените проблеми по-бързо се решават, особено, когато имате до себе си хора, които ви обичат. Ще се почувствате защитени и това ще върне блясъка в очите ви. Получената подкрепа ще ви помогне да станете по-уверени и да не се тревожите излишно за бъдещето си.
06 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не проявявайте самоинициатива, вслушвайте се в желанията и мнението на хората около себе си. Това ще ви сближи и повиши настроението. Щастливи моменти ще имате с любимия ви човек, но само, ако му позволите да бъде искрен с вас, което значи да го предразположите към интимност и откровеност.
06 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Този ден ще бъде свързан с хубави емоции и положително развитие на връзки. В деловата сфера са възможни разногласия с партньори, касаещи минали събития. Ако проявите повече толерантност ще останете удовлетворени. Отворени сте към новостите и скоро ще ви се отдаде възможност да се заемете с нещо вълнуващо.
06 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Положителните ви мисли и добрата енергия, която излъчвате ще създава спокойствие и добро настроение на обкръжението ви. Служебните въпроси ще решавате в движение, предвид натовареността ви, но въпреки това ще се справите. Важна среща ще ви подтикне към повече активност в подготовката си за нея.
06 апр 2020
Последни новини