От х:

Днес в x:

Почитаме св. Анна, жените не работят, мъжете да не излизат от домa

Християните почитат днес Св. Анна, майката на Богородица. Църквата чества нейното зачатие. За имен ден черпят Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка. В превод от иврит името означава "благодат".

Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.

Дълго време Йоаким и Анна нямали деца. Освен личната си мъка трябвало да понасят и обществения укор, тъй като бездетството, считано за Божие наказание, не се посрещало със съчувствие. С молитва и надежда дошла вестта за дългоочакваната рожба, наречена Мария. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена в храма.

На днешния ден жените не вършат домашна работа, според народното поверие те не трябва да пипат вълна, за да не се разболеят децата и животните. Мъжете пък не напускат мястото, където живеят, защото навън дебнат самодиви, които отвличат самотните мъже. Пред много домове палят огън, за да прогони злите сили.

Народът почита този ден и като празник на врачките. 

На празничната трапеза се слагат варено жито и царевица, за да е успешна годината.

Църквата почита Света Анна няколко пъти в годината - на 8 и 9 септември, когато празнуваме Рождеството на Пресвета Богородица и възпоменаваме нейните родители - Св. Иоаким и Св. Анна. На 25 юли пък се отбелязва денят на успението (смъртта) ѝ.

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Th
    Thule
    1 -1
    09:47, 9 дек 2019
    Еврейска религия - еврейски имена.
Последни новини