От х:

Днес в x:

Президентът Радев: Имаме криза във водния сектор и сушата не е причината

"Проблемът с безводието е много по-дълбок, засяга хиляди граждани от цялата страна. А водната криза в Перник е само поводът да се съберем в Президентството".

Това заяви президентът Румен Радев, който свика експерти и министри, за да разговарят по проблема с безводието.

 

"И други градове са на воден режим, има села без вода - ясно е, че имаме криза във водния сектор", категоричен бе Румен Радев. 

За последните 20 г. е пуснат само един язовир за питейна вода
 

За последните 20 г. е пуснат само един язовир за питейна вода

Три съоръжения са недостроени - "Кюстендил", "Черни Осъм" и "Нейковци"

Той посочи, че причините да се стигне до тук са комплексни - амортизирана мрежа, недофинансиране, забавено усвояване на средства и други.

"Това е недопустимо в 21 век, тъй като достъпът до чиста питейна вода е право на всеки български гражданин. Затова целта на днешната ни среща е да се потърси отговор какви са причините за тази криза", добави Радев.

Той припомни, че през 2018 година са отпуснати 500 млн. лв. за ремонт на язовири и въпросът е как се избират изпълнителите и каква работа извършват. 

 

"А още по-големият въпрос е каква е цялостната стратегия за решаване на водната криза в България и бъдещето на водните ресурси", каза президентът.

Пред държавния глава пръв даде отчет министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Той припомни, че основна цел е пречистване на водите и подобряване на ВиК сектора, което е "доста съществено и не се покрива изцяло от ЕК".

"Мисля, че успяхме да наваксаме и всички - 12 ВиК-та, подадоха документите си и с всички тех бяха сключени договори по проектите по Оперативната програма, като общият размер е над 1 милиард лева", каза Димов.

Той добави, че само за ВиК - Перник са отпуснати над 105 млн. лв. 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова посочи, че проблемите с климата водят и до безводието, с което се сблъскваме.

Към момента в резултат на това има нарушено водоснабдяване на 127 000 жители в 5 града, в 120 села на територията на 11 области.

"Това е поради продължителната суша. И към момента с намалени водни обеми под 50% са язовирите, които захранват Кюстендил, Сливен, Търговище, Дупница, Бобов дол и няколко села, там все още не е ограничено водоподаването", каза Аврамова.

Президентът Румен Радев обаче каза, че има други данни от хидрологичните служби и те са, че тази година е същата като предишната.

"Сушата не трябва да се търси като причина, довела до сегашното състояние, при условие, че се говори за дългосрочна политика", опонира Радев.

Петя Аврамова отговори: "Общото количество на валежите е както вие отбелязахте, проблемът, който отбелязах в моето изказване е, че са неравномерни валежите - липса и много валежи, което довежда до тези кризи".

Припомняме, на 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

На 14 ноември Владимиров каза, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

Същевременно новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.

От 18 ноември 2019 г. започна воден режим в региона. Той обхваща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. Водният режим засяга около 60 000 души.

Същият ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички действия. Според него продължаващото разхищение на вода ще изчерпи и малкото останало количество от безценния ресурс.

На 20 ноември перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим. Малко по-късно беше освободен от длъжност шефа на ВиК-Перник.

След това стана ясно, че язовир "Долна Диканя" не може да се използва за Перник, защото водата е заразена със салмонела.

На заседанието на МС от 4 декември бе сменен областният управител на Перник Ирена Соколова с Емил Костадинов.

Източник: news.bg

Коментари в сайта (2)

  • 1
    !
    !
    2 -1
    19:10, 5 дек 2019
    Видимите резултати на слабоумното банкянско добиче.
  • 2
    Ра
    Рали
    1 -3
    19:26, 5 дек 2019
    На всяко гърне мерудия е този президент.Важното е да е контра на другия генерал.Стига са се кюскали двамата.Каквито са яки,ако се впрегнат да работят за държавата,ще има полза.
Последни новини