От х:

Днес в x:

Председателят на ВКС поиска разследване за политическо влияние върху ВСС

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска да се разследват оповестените от премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров данни за търговия с влияние върху членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Повод за днешния призив на Панов беше казаното от премиера пред бТВ, че лично го е подкрепил навремето. Според Борисов шефът на ВКС нямало да стане съдия, ако не го е подкрепил с парламентарната си група. "Ами, естествено" отговори премиерът на въпрос дали е казал на парламентарната квота да гласува за Панов.

„Слушах интервюто на министър-председателя. В рамките на няколко седмици и главният прокурор, и министър-председателят оповестяват данни за търговия с влияние. Главният прокурор каза, че изборите за висши длъжности в съдебната система се извършват в други две сгради, а премиерът призна, че оказва влияние върху един такъв избор. Ще ви припомня един друг казус – „Яневагейт“ и записите на разговорите между бивш председател на Софийския градски съд и редови съдия (Владимира Янева и Румяна Ченалова). Тогава отново главните герои бяха министър-председател и главен прокурор. Този път обаче самите те оповестяват данни за търговия с влияние. Въпросът, който задавам, е къде са разследващите органи", коментира Панов.

Лозан Панов заяви, че във ВСС трябва да има парламентарна квота, но въпросът е в баланса: коя от двете квоти – професионална или парламентарна, ще има превес. 

Председателят на ВКС коментира и идеята 2/3 от прокурорската колегия да избира независим прокурор, който да разследва главния прокурор, лансирана от Борисов вчера. Панов каза, че все още се чака становището на Венецианската комисия, а то е важно, защото вероятно ще бъде основа за дебат и законодателни промени.

„Звучи странно назначаването на независим прокурор, разследващ главния прокурор, който да се избира от 2/3 от прокурорската колегия. Доколко независим ще бъде той, след като изборът ще бъде осъществен от бивши и бъдещи подчинени на главния прокурор?", каза още Панов.

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ma
    mafia
    0 0
    19:05, 5 дек 2019
    Гешев е назначен, за да закриля Шайката, също както правеше Цацаров и продължава да го прави като шеф на КПКОНПИ.
Последни новини