От х:

Днес в x:

Търпимостта към алкохол спасила човешките предци от изчезване

Еволюцията на способността им да разграждат алкохола може да е спасила праисторическите ни предци от изчезване, твърдят учени.

Общ прародител на хората и човекоподобните маймуни, живял преди 10 милиона години развил протеин, който направил процеса по-ефективен.

Тези примати в крайна сметка дали началото не само на нас хората, но и на горилите, шимпанзетата и боноботата – всички те способни да разграждат етанола и другите химични елементи в алкохола.

Общият ни прародител с шимпанзетата живял преди между 6 и 8 милиона години.

Учените Ким Хокингс и Робин Дънбар твърдят, че именно тази способност за разграждане на алкохола помогнала на праисторическите ни предци в битката за оцеляване с други конкурентни маймунски видове.

Тя им позволила да ядат презрели, ферментирали плодове, паднали на земята, за разлика от конкурентите.

Обикновените маймуни все още не могат да толерират етанола в презрелите плодове, а учените твърдят, че този източник на енергия може да е спасил човекоподобните маймуни от изчезване.

Дори днес човекоподобните маймуни ядат ферментирали плодове и пият палмово вино.

“Трудно е да се каже със сигурност защо го правят, но явлението е отражение на собствените ни сложни взаимоотношения с алкохола”, казва Хокингс.

“Един интересен момент е, че стойностите на алкохола в плодовете обикновено варират между 1 и 4% - колкото в слаба бира – и все пак голяма част от консумирания от хората алкохол е далеч по-силен”.

Според учения алкохолизмът у хората е не просто медицински проблем, а част от “социалната тъкан на множество минали и настоящи общества.

За много култури през различни времеви периоди алкохолът е бил важна част от социалните взаимоотношения.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    "Във
    7 0
    19:51, 5 дек 2019
    виното е истината"
Последни новини