От х:

Днес в x:

Проверяват рибните магазини за Никулден, прясната риба се познава по очите

    Служители от Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково започнаха масирани проверки по рибните магазини в областта във връзка с Никулден. Тематичните проверки за празника на 6 декември са свързани с интензивното предлагане и търсене на риба, тъй като основно с нея се приготвят ястията за празничната трапеза.

    Днес преди обед беше инспектиран магазин за риба край Зеленчуковия пазар в Хасково. Там нарушения не бяха открити. "При извършената проверка се установи, че рибата, постъпваща в обекта е с нужните търговски документи за качество и произход. Рибата е етикетирана съгласно изискванията - с партиден номер, срок на годност, съхранява се при нужните температурни условия, попълват се необходимите дневници за входящ контрол", заяви инж. Десислава Иванова от отдел "Контрол храни" в ОБДХ-Хасково.

    Колегата й главен инспектор д-р Истелиян Костов от отдел "Контрол храни" в ОБДХ-Хасково даде препоръки за клиентите, когато си купуват прясна риба. Той поясни, че критерий за прясната риба е цвета на очите - трябва да са бистри. "Когато са много посивели, мътни, говори за стара риба, съхранявана в магазина продължително време", каза здравният инспектор.

    От Агенцията по безопасност на храните казаха още, че върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят.

    Собственичката на инспектирания хасковски магазин Галя Петрова заяви, че предлага в обекта си прясна, замразена и охладена риба. Отбеляза, че от днес има усилено търсене на риба за предстоящия празник, но утре и другия ден очаква наплив от клиенти за покупка на риба, която се доставя от стопанство край Кърджали.

    В този магазин живият шаран се предлагаше за 8.50 лева за килограм, почистването му струва 2 лева, а пърженият шаран е 12.50 лева (цената е за килограм живо тегло).

    Проверките на ОБДХ продължават до 6 декември. Специално внимание ще се обърне на случаи на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци, за да се гарантира здравето на потребителите и безопасността на храните.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини