От х:

Днес в x:

9 °C

Сблъсъкът Тръмп – Макрон – Ердоган помрачи срещата на НАТО

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и на Франция Еманюел Макрон си размениха остри реплики за бъдещето на НАТО във вторник, след като френският лидер нападна Турция и поиска Алиансът да преосмисли стратегията си, съобщи АФП.

Тристранната битка засенчи началото на срещата на върха на 70-та годишнина на Алианса в Лондон, заплашвайки да извади от релси усилията за показване на единство срещу Русия и Китай.

През последните седмици Макрон се опита да промени дневния ред на срещата, като поиска преглед на „мъртвата“ стратегия на НАТО, но Тръмп – който се похвали, че е принудил държавите-членки да увеличат разходите за отбрана – отвърна на удара.

“Мисля, че това е много обидно”, заяви Тръмп за твърдението на Макрон миналия месец, че НАТО преживява „мозъчна смърт“ и трябва да се съсредоточи повече върху ислямските терористи и върху повторното отваряне на стратегическия диалог с Русия, определяйки го като “много, много гадно изявление”.

“Никой не се нуждае от НАТО повече от Франция”, предупреди Тръмп. “За тях това е много опасно изявление.”

По-късно Тръмп смекчи тона си при съвместна изява с Макрон, но френският лидер защити думите си и обвини Турция, че работи заедно с екстремисти в Сирия.

“Общият враг днес са терористичните групи, които споменах. Съжалявам, че нямаме същото определение за тероризъм “, каза Макрон. Той отбеляза, че Турция е нападнала кюрдските отряди, които подкрепиха съюзниците срещу ИДИЛ и обвини Анкара в работа с приближени на ИДИЛ.

По-късно Макрон и турският президент Реджеп Ердоган се изправиха лице в лице на четиристранни разговори с канцлера на Германия Ангела Меркел и британския премиер Борис Джонсън, а всичките 29 лидери на НАТО бяха поканени на вечеря при кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец.

Меркел заяви, че е “сравнително оптимистична” след срещата, но Макрон предупреди, че “не всичко е било изяснено и не са отстранени всички неясноти”. “Има разногласия, избор, който не общ, но трябва да продължим напред. Аз съм прагматик”, каза той.

Ердоган заплаши, че ще блокира усилията на НАТО да увеличи защитата на балтийските държави срещу Русия, освен ако останалите съюзници не обявят кюрдските отряди, които се бориха заедно с американските и френските сили срещу ИДИЛ в североизточна Сирия, за “терористи”.

НАТО изготви план за засилване на защитата на Полша, Естония, Литва и Латвия срещу потенциално нападение от страна на Русия, въпреки че подробностите остават неясни.

Полският президент Анджей Дуда омаловажи спора, като заяви, че вярва, че ще бъде намерено “добро решение”. Но той също призова Макрон да направи „конкретни предложения“ как да подобри съюза.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поднови собствената си критика към забележките на френския лидер, като заяви, че съюзниците “никога не трябва да поставят под въпрос единството и политическата готовност да бъдат заедно и да се защитават”.

Тръмп защити Столтенберг, като се похвали, че членовете на НАТО масово увеличават разходите си за отбрана благодарение на оказания от него натиск. След това президентът на САЩ повтори дългогодишните си оплаквания относно европейските разходи.

“Когато влязох, бях ядосан на НАТО и сега събрах 130 милиарда долара”, каза Тръмп, позовавайки се на сумата, която Столтенберг обяви, че Канада и европейските членове добавят към бюджетите си за отбрана следващата година.

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва е отворена за сътрудничество с НАТО срещу общи заплахи като тероризма.

В ход, който вероятно ще обезпокои източноевропейските съюзници в НАТО, които се чувстват застрашени от Москва, Макрон изглежда възприемчив към идеята, призовавайки за “стратегически диалог” с Русия.

Срещата на върха е кратка, планирана е само една тричасова сесия, на която се очаква лидерите да подпишат серия от решения, вече взети от министрите на външните работи и на отбраната на държавите-членки на НАТО. Очаква се да бъде одобрен и нов доклад за това как съюзът трябва да подходи към Китай и неговата нарастваща международна увереност.

“Вече разбрахме, че възходът на Китай има последици за сигурността за всички съюзници”, каза Столтенберг.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини