От х:

Днес в x:

15-годишните ни ученици слаби по природни науки. Преглед на печата

24 часа

15-годишните ни ученици слаби по природни науки

По четене и математика българските ученици продължават да са на ниско ниво, а по природни науки резултатът им пада, отчита международното изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие PISA. Това стана ясно при представянето на резултатите в МОН.

Повечето от тях са 9-класници. Извадката се изготвя на международно ниво от консорциум, създаден за изследването, и се прави чрез случаен подбор. Изследването е проведено между 10 април и 18 май миналата година. ОИРС е избрала да изследва знанията на 15-годишните, защото в много от държавите от организацията това е краят на задължителното образование и са сметнали, че това е възрастта, в която обществото на дадена държава трябва да знае бъдещите граждани до каква степен притежават умения за живота, обясни Неда Кристанова. Малка част от изследването е свързана с учебните програми, основното е доколко бъдещ гражданин може активно с умения да се справя с различни ситуации. През 2018 г. основната област беше четивна грамотност. Участват 79 държави. В теста са включени 273 въпроса за оценяване на грамотността по четене, 65 от които оценяват процеса "гладко четене".

Капитал дейли

PISA 2018: Българските ученици покоряват ново дъно

България е на последно място в Европейския съюз по общи резултати на учениците на международния тест PISA, който беше представен във вторник от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD).

За разлика от предишни години, в които точките на българските деветокласници са се увеличавали, макар и незначително, този път проучването регистрира сериозни спадове по всички показатели. Особено тревожен е резултатът при природните науки, където България е регистрирала втория най-голям спад от всички 79 държави, обхванати от PISA.

Труд

Риба от фризера за Никулден

Рибата се скри преди Никулден. Рибари от селището Ченгене скеле обясниха, че времето е лошо и няма да влизат вече за прясна риба. Тук там по някоя лодка опитвала, но морето не давало риба.

За Никулден търговците ще вадят замразена риба от фризера.

На рибната борса "Краснодар" в Бургас шаранът върви по 6 лева. И миналата година цената за празника беше същата, но след Никулден падна с 2 лева.

По сергиите на търговците в града има и сафрид по 5 лева, зарган по 12 лева килото и чернокоп - по 10 лева за килограм. Рибарите от Поморие преди няколко дни наловили доста сафрид, и го продали по 10 лева килото.

На рибната борса във Варна шаранът се предлага по 7 лв., като цената му се повиши с левче, а таранката- неин първи братовчед, върви по 3,50 лв./кг.

Монитор

Бивша служителка източи 3 милиона лева от НОИ

Схемата за източване на НОИ е била разбита от Икономическа полиция. Това съобщиха на пресконференция вчера районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев, старши комисар Йордан Рогачев, директор на ОД на МВР - Пловдив, и Димитър Пехливанов, прокурор в районната прокуратура.

62-годишната жена напуснала Националния осигурителен институт през 2009 година. Преди това обаче а е успяла да открадне над 260 досиета и други документи, с които да изготвя фалшификатите.

Дума

"На ръба" избраха Сачева за министър

Въпреки правилата на парламента, управляващите вмъкнаха в дневния ред на вчерашното извънредно заседание точка за приемане на оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и назначаването на Деница Сачева. След двучасов дебат 114 депутати от ГЕРБ, ВМРО и НФСБ гласуваха "за" рокадата, 106 от БСП, ДПС и "Атака" бяха против, а трима от "Воля" се въздържаха, с което постът на Сачева бе подсигурен от едва 5 гласа в повече. Кандидатурата на бъдещия социален министър лаконично бе представена от вицепремиера Томислав Дончев.

Какво значение имат кадровите промени, когато е сбъркан моделът, попита от парламентарната трибуна Корнелия Нинова. Председателката на БСП припомни, че смяната на здравните министри така и не осигури реформа в сектора.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ар
    Архимед
    0 0
    00:17, 6 дек 2019
    Как няма да са слаби като акъла им е другаде.
    Това е целта на англосаксонците - разбити семейства и неграмотна рая.

Още новини

Последни новини