От х:

Днес в x:

Природните бедствия разселват по 20 млн. души на година

Природни бедствия в резултат на климатичните промени са принуждавали по 20 милиона души на година да напускат домовете си през последното десетилетие, което е равнозначно на един човек на две секунди. Това разкрива нов доклад на "Оксфам", цитиран от Си Ен Ен.

Това прави климата най-големия фактор за вътрешно разселване за периода, като по-бедните държави по света са изправени пред най-голям риск, въпреки че отделят много по-малко въглеродни емисии от по-богатите държави.

Седем пъти е по-вероятно хората да бъдат вътрешно разселени в резултат на наводнения, циклони и пожари в сравнение с вулканични изригвания и земетресения и три пъти е по-вероятно в сравнение с конфликти, отбелязват от благотворителната организация.

Казусът е един от многото теми за климата, които ще бъдат обсъдени на Конференцията на ООН по изменението на климата, която започва днес в Мадрид.

От "Оксфам" призовават международната общност да направи повече за финансиране на програми в помощ на по-бедните държави, засегнати от климатичните промени.

Четири пъти по-вероятно е държави с ниски доходи, такива като Индия, да бъдат засегнати от разселване заради климатичните промени в сравнение с държави като Испания и САЩ.

Географията също играе роля, като 80% от засегнатите живеят в Азия.

Малки островни държави, такива като Куба, Доминика и Тувалу, са особено уязвими, което ги прави 7 от топ десетте държави с най-висок процент на разселени заради природни бедствия между 2008 и 2018 г.

Хората, живеещи на тези малки островни държави, е 150 пъти по-вероятно да бъдат разселени в резултат на природни бедствия в сравнение с живеещите в Европа, се посочва в доклада на организацията, в който са анализирани данни за разселените хора от 2008 до 2018 г.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини