От х:

Днес в x:

Здравеопазването все по-скъпо и без ефект. Преглед на печата

Отвод.

"Сега":

10 съдии си дадоха отвод по делото срещу Александър Манолев

10 съдии от Благоевград си направиха отвод по делото срещу бившия зам.- министър на икономиката Александър Манолев, който заедно със своята съучастничка Анна Димитрова бе обвинен от прокуратурата в злоупотреба и фалшифициране на документи с цел получаване на европейски помощи, съобщава БНР.

Два месеца след като окръжната прокуратура даде на съд бившия зам.-министър заради луксозната къща за гости край Сандански, която обаче никога не е използвана като туристически обект, а като личен имот на семейството му, делото не може да стартира.

Причината е, че всички съдии, избирани автоматично и на случаен принцип, са си направили отвод с един и същи мотив - колегиални отношения със сестрата на обвинения - Рая Манолева, която е съдия в РС-Сандански, разказва още Националното радио.

Инцидент.

"24 часа":

Шефът на пожарната: Щеше да има стотици жертви, ако бе гръмнала кислородна бутилка в "Пирогов"

"Аз не бих коментирал случай, при който има образувано досъдебно производство. Добрата новина е тази, че не се потвърждава за взрив на кислородна бутилка. Първото съобщение, което дойде при нас беше за гръмнала кислородна бутилка". Това каза гл. комисар Николай Николов, цитиран от Фокус.

"Очаквахме десетки, да не кажа стотици жертви. Гръмнала е някаква запалима смес, дали в резултата на непълно горене не е ясно", заяви Николов.

Той допълни, че експертите ще кажат категорично. По думите му когато завърши аутопсията на телата ще могат да се дадат отговори на тези въпроси.

Здравеопазване.

"Дума":

Здравеопазването все по-скъпо и без ефект

Разходите за здравеопазване в България растат неотклонно през последните 15 години, но основната причина са парите, които хората плащат от джоба си.

Страната ни е на първо място в ЕС по дял на частните разходи за здравеопазване - 47% от медицинските услуги се плащат от пациентите, а това означава, че бедните хора не могат да си позволят здравни грижи. При това 14% от населението дори не е обхванато от системата на вноски за здравеопазването, пише в разпространения от Европейската комисия доклад за състоянието на здравеопазването в ЕС заедно с национални профили.

Въпреки значителното подобряване от 2000 г. насам на прогнозната продължителност на живота, България регистрира най-ниския показател в ЕС, относително слаба е първичната превенция и агитацията за здравословен начин на живот, което се отразява на високия дял на предотвратими смъртни случаи. Системата на здравеопазване не успява да лекува ефективно и навреме пациентите и България е на четвърто място по смъртност от предотвратими състояния и заболявания. България е единствената в ЕС след Латвия по брой на здравни грижи, които често биват изключени от общественото здравеопазване. Според доклада това са лекуване на очни заболявания, физиотерапия, психични състояния и достъп до експериментални или много скъпи лекарства.

Решение.

"Монитор":

Решено: Местата за кратосрочно настаняване ще се регистрират

Местата за краткосрочно настаняване като стаи или апартаменти, които се предлагат онлайн, ще бъдат задължени да се регистрират в националния регистър за местата за настаняване. Това изменение в Закона за туризма приеха от Комисията по бюджет и финанси по време на разглеждането за държавния бюджет за 2020 г.

В началото на седмицата депутатите Менда Стоянова (ГЕРБ) и Валери Симеонов (Обединени патриоти) предложиха промяната като предизвикаха бурни реакции. В първоначалния си вариант предложението бе местата за краткосрочно настаняване да се категоризират. В момента стаи и къщи за гости могат да се отдават под наем и от лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, ако местата за настаняване са част от обитаваното от него жилище в жилищна сграда.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини