От х:

Днес в x:

Сменят над 91 000 лични документи догодина, вече доставят в чужбина по пощата

В област Хасково за 2020 г. предстои подмяната на 91 337 лични документи, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково. От тя 37 980 са лични карти, 29 065 са паспорта и 24 292 са шофьорски книжки.

От началото на 2019 г. до момента на територията на областта са издадени 63 890 лични документи, през 2018 г. – 62 627, а през 2017 г. – 52 839 броя.

Към 28 ноември 2019 г. в региона има 2370 граждани с постоянен адрес на територията на областта с изтекъл срок на валидност на личната си карта. Документите с изтекъл срок са невалидни и подлежат на подмяна.

В сектор „Български документи за самоличност” е създадена необходимата организация за обслужването на граждани, на които изтича валидността на документите през 2020 г., уточниха от полицията.

Предвид очаквания голям брой граждани, които ще се наредят на гишетата през идната година, от сектора напомнят, че заявления за смяна на лични карти, паспорти и свидетелства за правоуправление могат да се подадат преди срока им да изтече. Традиционно в ОДМВР Хасково се очаква наплив от граждани през втората половина на годината.

От МВР уведомяват гражданите, че през първите четири месеца на годината опашките са най-малки и ако желаят могат да избегнат по-голямото струпване на хора и да съкратят извършването на административната услуга с предсрочна подмяна на документите си. Граждани, които притежават валиден електронен подпис могат да се възползват и да подадат заявление онлайн на адрес: https//e-uslugi.mvr.bg

Служителите от паспортна служба могат да осъществят организиран прием на заявления за лични документи от държавни институции, общинска администрация, кметства, фирми, ако затова има постъпило искане. Приемането ще се извърши на място от служителите с мобилна биометрична станция.

Според гласуваните през лятото законови поправки български документ за самоличност ще може да бъде получен и извън страната лично, по пощата чрез лицензирана куриерска фирма. Предвидена бе и нова процедура за подаване на заявление за подмяна на личните документи чрез автоматизираната информационна система за електронни услуги на МВнР.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини