От х:

Днес в x:

6, 4 по Рихтер в Албания, разрушения и затрупани

Изображение 1 от 2

    Десетки сгради в Албания са били разрушени след регистрирания тази нощ мощен трус с магнитуд над 6 по Рихтер в страната.

    Има кадри от паднала сграда в пристанищния град Дуръс, щети вероятно ще бъдат установявани тепърва. 

    Епицентърът е бил на около 20 км западно от столицата Тирана, на 10 км дълбочина.

    По инфомация на Нова телевизия хора в Дуръс са затрупани под рухнал 6-етажен жилищен блок, построен през 1994 година. Граждани са се обадили за помощ, но още не е започнала спасителна операция. Поне 14 души са останали под останките. Нито един не е в тежко състояние.

    Съобщава се за загинал мъж, който е скочил от сграда в паника. Има напукани пътища и населени места, останали без електрозахранване.

    Трусове с различен магнитуд са усетени в десетки държави в региона - Гърция, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово и Италия.

    Регистрирани са трусове с магнитуд над 3 по Рихтер, които продължават и в момента. За кратко сайтът на Европейския сеизмологичен институт бе недостъпен.

    За пет часа тази нощ са регистрирани 21 труса, по данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

    Най-силното е станало в Адриатическо море, от 2:54 ч след полунощ UTC (Координирано универсално време), 4:54 ч. българско), край бреговете на Дурас. То е с магнитуд 6,4 по Рихтер и е било усетено и по високите етажи в България в някои населени места.

    В България също бе усетено земетресението, като единствено бе съобщено за паника сред населението. Според данните, у нас е имало поне два труса с магнитуд над 2 по Рихтер.

    Читатели от много български градове споделят в социалните мрежи, че са усетили трусовете.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини