От х:

Днес в x:

Областната управителка и кмета подкрепиха кампанията за донорство

Изображение 1 от 5

    Младите червенокръстци от Хасково се включиха в кампанията на МЗ за прокламиране на донорството у нас. Областната управителка на Хасково д-р Стефка Здравкова и кметът на града Станислав Дечев са сред първите, които подкрепиха кампанията.

    „Да! За живот“ стартира днес в Хасково първо при областния управител д-р Стефка Здравкова. От администрацията, която тя води започна попълването на донорските карти, които се раздават в акцията.

    Кампанията стартира в национален мащаб на 5 октомври. А повод за това е ниската информираност у нас за важността на проблема. По думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев липсата на достатъчно висок брой на донори у нас не позволява страната ни да стане пълноправен член на „Евротрансплант“-организацията, чрез която има възможност да получим при спешен случай орган или български гражданин да бъде трансплант в чужбина.

    У нас има 1151 пациенти, които се нуждаят от трансплантация. От тях над хиляда чакат за бъбречна трансплантация. В същото време от началото на тази година са направени 32 трансплантации от трупен донор и 12 – от жив донор. Факт е обаче и, че расте броят на отказите от страна на близките да даряват органи на хора, които са изпаднали в мозъчна смърт.

    Освен, че ще бъдат раздавани по улиците, донорските карти могат да бъдат изтеглени и от сайта на кампанията www. zajivot. bg. Донорската карта няма юридическа стойност. Чрез нея, този, който я попълни, изразява своята воля за донорство в случай на безспорно доказана медицински мозъчна смърт. При ситуация обаче тя няма официална стойност без съгласие на близките.

    „Надявам се повече хора да се включат в тази инициатива и още по-малко хора да имат нужда да се възползват от нея“, с тези думи д-р Здравкова изрази волята си да бъде донор и разписа донорската си карта. Макар това да е само волеизявителен акт, тя посочи неговата важност: „Важен е личният пример, защото е важно да разчупим стереотипите и предразсъдъците. А ние българите имаме един куп поговорки, като: Да чукам на дърво! Мислим си, че попълвайки една такава карта „дъпраме котето за опашката“, но трябва да се замислим по-сериозно над темата за донорството, да бъдем по-отговорни. И това е стъпка, която лично мен ме мотивира да се замисля още по-надълбоко и да бъда по-внимателна на пътя, да се грижа повече за себе си. “, посочи областната управителка.

    Националната кампания ще продължи до 5-ти ноември. В продължение на 4 дни доброволци от Българския червен кръст и РЗИ ще раздават донорските карти в подкрепа на Националната акция за трансплантация и донорство в централната част на Хасково. В утрешният ден доброволците от Червения кръст ще проведат кампанията в администрацията на Община Хасково.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Мо
      Момчил-Юнак
      26 -4
      15:58, 25 ное 2019
      Избрани сте с купени гласове кометеееееее!!!
      • Ко
        Колев
        1 -10
        20:15, 25 ное 2019
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Ив
        Иванов
        2 -2
        22:40, 25 ное 2019
        Магарето от Неврокоп точно така беше назначено за президент.
      • Хф
        хфссд
        2 -1
        22:42, 25 ное 2019
        Колев далеч си от истината .ДПС помогнаха някъде другаде на някой да стане кмет. Ма нали трябва да има и хора като теб облъчени и стояли много на слънце
    • 2
      Ша
      Шалом
      8 -3
      16:12, 25 ное 2019
      Вземи и ти своята еврейска карта и бъди "донор" на органи.
    • 3
      Бо
      Боже, боже ...
      16 -3
      16:16, 25 ное 2019
      Какви са тези еврейски инициативи от ГЕРБ ? То не бяха истанбулски конвенции,Стратегии за детето сега и това стани член на ГЕРБ дари орган , намери си работа !
    • 4
      Bf
      bffdggfmhgn
      16 -2
      17:07, 25 ное 2019
      Само моля Ви мозък не дарявайте
    • 5
      Ne
      nelicha - нелича
      13 -1
      17:35, 25 ное 2019
      В Испания няма такъв проблем . Там , ако не си направил декларация , че не позволяваш да ти вземат органите след смърта . Означава , че си съгласен . Роднините никой не ги пита . Тука си измислят разни кампании . За да не отговарят . Защо сме на дъното на всички класации ?
    • 6
      По
      потресен
      14 -5
      18:22, 25 ное 2019
      областната направо кърти..с тия букли..страхотен стайлинг..от кой квартал на Харманли я доведохте..
      • Му
        Мутроландия
        12 -5
        18:41, 25 ное 2019
        И с този анцуг изби рибата.
    • 7
      Пи
      Пиара вън!
      11 -4
      18:30, 25 ное 2019
      Коя е пиарката на д-р Здравкова, да й дадат едно червило, жена е все пак, нито грим, нито нищо-срамота!

    Още новини

    Последни новини