От х:

Днес в x:

38-мият контингент на Българската армия се завърна от мисията в Кандахар

    38-мият контингент на Българската армия, който се включи в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“ , беше посрещнат тържествено у дома.

    Мисионерите приветстваха на площад „Свобода“ в Хасково-мястото, от където те тръгнаха за Афганистан през май месец, близките им, приятелите и представителите на местната власт -областният управител на Хасково -д-р Стефка Здравкова и заместник-кметът Динко Тенев.

    150 войни бяха в строя днес, сред които 100 служещи от Хасковското военно поделение.

    Строят прие от националния командир полковник Иван Иванов командващият на съвместното командване на силите ген.-лейтенант Любчо Тодоров. Присъстваха още: командирът на сухопътните войски ген.-майор Михаил Попов, командира на 61-ва Механизирана бригада -Карлово-бригаден генерал Дeян Дешков.

    Някои от военнослужещите бяха отличени с награди -почетни знаци на МО, плакети, грамоти и ножове от министъра на отбраната, от началника на отбраната, от командващия на съвместното командване на силите и от командира на сухопътните войски.

    В приветствието си ген.-лейтенант Любчо Тодоров оцени мисията като успешна и постави висока оценка на войниците за изпълнението на  задачите. Той ги приветства за завръщането им: „За мен е чест да поздравя всички вас и ви приветствам с добре дошли в България след успешното изпълнение на мисията в Афганистан!“. Ген.-лейтенант Тодоров отбеляза, че в основата на отлично изпълнената мисия е добре проведената подготовка за нея. Висока оценка за българското участие в мисията има и от коалиционните ни партньори, отбеляза още той. „ Всичко това е плод на вашата подготовка, висока мотивация, себеотдаване, с което значително затвърдихте дейността на Р България в подкрепа на международния мир и сигурност и издигнахте авторитета на Българската армия сред нашите съюзни партньори“, отбеляза още в приветствието си командващият на съвместното командване на силите.

    С видимо вълнение заместник-кметът на Хасково Динко Тонев също поздрави завърналите се от мисията в Афганистан български войни: „Благодаря Ви, че с всеотдайност и понякога лични лишения защитавате националния суверенитет и гарантирате на всички нас мир, стабилност и спокойствие! Добре дошли в Хасково!“, каза още Динко Тенев.

    Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова също поздрави военнослужещите: Ппристигането ви на родна земя ме провокира да се замисля за изминалите месеци, в които всички вие бяхте далеч от дома си, семействата и роднините си. Дадох си сметка за вашата отдаденост към военната служба, за смелостта, която ви позволява с риск за живота да търсите справедливост. И за силата, с която отстоявате и защитавате правата на по-слабите“

    По време на 6-месечната мисия, която беше под ръководството на националният командир полковник Иван Иванов, българските военнослужещи имаха задачата да охраняват част от периметъра на летището в Кандахар и някои от основните пропускателни пунктове в района. Те участваха и в обучението, и подпомагането на Афганистанските национални сили за сигурност. На няколко пъти българите преживяха и бомбандировки, зоната на летището беше обстреляна дори началото на ноември.

    За силата, хладнокръвието и за преодоляването на страха, когато си на мисия и си дал клетва да защитаваш достойно името на Българската армия и на България, специално Haskovo.net разказа непосредствено след тържествената церемония по посрещането на контингента неговият командир полковник Иван Иванов.


     Полковник Иванов: Стремя се да не мисля за страха, за да не го предам на другите

    -Полковник Иванов, поздравления за успешно проведената мисия. Радвам се, че доведохте войниците живи и здрави обратно у дома. Разкажете за мисията, знаем, че тя не беше никак лека.

    -Не беше никак лека, но ние бяхме подготвени за всяка ситуация и реагирахме адекватно, справихме се за пореден път с предизвикателствата.

    -Преживяхте няколко обстрела, как се чувствахте? Питам ви, защото в крайна сметка зад строгото поведение и изражение на военнослужещия, стои човекът с всички свои емоции.

    Безспорно е така. Но изненадите там са във всеки един момент. Ние обаче сме подготвени за тях, независимо в кое време на денонощието е, когато има ситуация, реагираме спрямо стандартните процедури, докладва се по канален ред. Но най -важното е -аз съм щастлив, когато всичко завърши добре след ситуация.

    -Как се справяте със страха, защото това е най-човешкото усещане, а като командир, вие сте този, който повежда останалите при ситуация?

    -Старая се да не мисля мисля за страха, за да не го предавам на другите. Бил съм винаги с тях, стремил съм се да съм до момчетата, да им помагам, да давам личен пример и те да ме следват във всяка ситуация, както се получи и на мисията сега. За това -много им благодаря на всички.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (24)

    • 1
      Св
      Свобода
      55 -4
      12:42, 21 ное 2019
      Стойте си тука ве дами и господа.Къде сте се запътили чужди интереси да браните!
      • Ме
        Методи
        46 -4
        17:55, 21 ное 2019
        "Преди 25 години България беше сред 35 -те най развити страни според индекса на ООН за Света. Преди 25 години България беше космическа държава. Преди 25 години България имаше толкова танкове, колкото Гърция и Турция взети заедно и от нас се страхуваха и нас ни уважаваха. Преди 25 години България беше една от водещите страни в електрониката, въпреки ехидните подмятания от типа " знаем що за електроника сме имали, а именно
        България имаше един от трита завода за запаметяващи устройства в света -този в Стара Загора, другият беше в Силиконовата долина, а третият беше в Япония. ПРЕДИ 25 ГОДИНИ НИЕ БЯХМЕ НЕЩО, СЕГА СМЕ НИЩО. България е територия със затихващи функции и ние, нашето поколение и всички българи сме виновни за всичко това"
      • 77
        777
        6 -1
        17:56, 21 ное 2019
        те там за други неща ги вземат
      • До
        до Методи
        1 -3
        16:00, 22 ное 2019
        То добре,че няма казарми сега,че едно време по цял ден ми топуркаха танкове и кубинки пред блока в Орфей.Сутринта още в 6:30 с една тръба събуждаха и целия блок,ще кажеш,че война има!Да не говорим за полетите в Узунджово,не даваха на целия Орфей да спи спокойно нощем.
    • 2
      Са
      Сашо камбоджанеца
      15 -29
      13:04, 21 ное 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 3
      Ху
      Хулиган
      24 -2
      13:09, 21 ное 2019
      Да питам журналистката Красимира Славова, че съм малко неграмотен, какво значи думата "ационален"? На снимката дето генерала награждава! Думата ми харесва и смятам да я включа в речника си!
    • 4
      Ко
      Колко
      38 -7
      13:16, 21 ное 2019
      Колко лицемерие в управленческата власт- пази ли ни мирно да живеем! Момчета и момичета, добре дошли на Родната земя,живи и здрави! Тия американски подлоги де ви пращат там,после да не реват че има наплив от имигранти и тук или там станал някой атентат. Стойте си дома и не им разпалвайте бунището.
      • 🐚
        🐚
        8 0
        20:37, 21 ное 2019
        Не ги пращат, отиват доброволно.
    • 5
      Ши
      Шибил
      37 -2
      14:14, 21 ное 2019
      Харчене пари напразно.
    • 6
      Да
      данъкоплратец
      43 -3
      14:31, 21 ное 2019
      А тия кавали в униформи с лампази питат ли ме дали съм съгласен моите пари дето съм изкарал с пот на челото да отиват в пясъка на арабската пустиня зя кефа на тъпите Хамерикански гъзове. И питал ли ме е някой дали съм съгласен да плащам на НАТО моите парички за да си играят на войници в близкия изток. Знаят ли стадото избиратели наречено "електорат" , че всички разходи по издръжката на тези мисии , включително и еврата , които получават нашите военни са изцяло за сметка на българския данъкоплатец?
      • Ня
        Някой
        10 -31
        15:26, 21 ное 2019
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 7
      ..
      ...
      16 -2
      16:12, 21 ное 2019
      Всичко е за пари,6месеца там 3месеца почивка БГ джобчето пълно!Играят си на армия и си взимат парички!
      • Ху
        Хулиган
        10 -5
        16:41, 21 ное 2019
        6 месеца там са равни на една година трудов стаж първа категория, плюс цяла заплата тук и около 800Е за там, следват парични награди и израстване в службата!
    • 8
      Ка
      Капитанов
      9 -3
      17:27, 21 ное 2019
      Колко спечелиха, това е въпросът. А не, да бъдеш или да не бъдеш. По за 1 апартамент взеха ли.
    • 9
      Ре
      рейнджър
      22 -2
      17:39, 21 ное 2019
      Осфободиха братския афганистански народ
    • 10
      Дс
      дсдНя
      21 -4
      17:59, 21 ное 2019
      някой знае ли колко лв дават на тези пионки да си жертват животите на майната си за чужди интереси?
      • Af
        afghan
        9 -1
        20:33, 21 ное 2019
        Като им е толкова акъла, да го жертват.
        И не за България, а за САЩ.
    • 11
      От
      От резерва
      10 -16
      19:04, 21 ное 2019
      Добре дошли на родна земя български войници. Прегъ... Виж коментара
      • 👎
        👎
        16 -3
        20:30, 21 ное 2019
        Шапкар, радваш ли се, че имаш свръх корумпирана държава, овладяна от крадливи мутри - илитерати ?
    • 12
      Ка
      Кадровак
      4 -13
      20:31, 21 ное 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Му
        муджахидин
        7 -4
        20:49, 21 ное 2019
        Слабоумен фатмак, като въртиш свирки, отдаваш ли чест ?
    • 13
      Wi
      Wilder
      0 -1
      11:03, 23 ное 2019
      Защо толкова много негативни коментари и помия върху българския войник? Критикувайте всички нагоре, като започнете от правителството, та тогава стигнете до войника! Рибата се вмирисва от главата, ама пишете си злобните тъпотии. На всички е ясно защо са тръгнали на мисия. Определено не е за демократични ценности, а да изкарат пари. Не са лесно изкарани (далеч от сем., дом, във враждебна обстановка, с риск за живота) и не стигат за 1 апартамент. Та, хайде, пак коментирайте защо в България трябват пари за оцеляване! Сметките ли не са надписани, данъците и застраховките не са ли високи, колко струва апартамент (без значение къде) и тн. Който много знае и му стиска, нека да си вдигне **** от кафенето и да пробва да бъде войник на мисия.
    • 14
      Според същият старши-национален командир в последствие в мисията на ЕС в Босна и Херцеговина "Алтеа" има двоен аршин за военнослужещите по време на мисия. Това е недостойно за един български офицер!
    Последни новини