От х:

Днес в x:

Допаминов пост - новата мания на Силициевата долина

Вече са пробвали биохакинг, чисто спане и кето диета, сега Силициевата долина е обзета от нова здравословна тенденция – допаминов пост. Смята се, че ако лишите себе си от нервотрансмитера - химичен посланик, чиято основна задача е да ви мотивира – ще възстановите баланса в мозъка си. Постенето включва въздържание от всякакви технологии, изкуствена светлина, музика, храна, напитки, разговори, упражнения, секс и дори визуален контакт – на практика всичко, което обикновено хората смятат за стимулиращо. Дали обаче тази тенденция е научно подкрепена?

"Въздържанието от живота вероятно прави същия този живот по-интересен, когато най-после се върнете към него", казва Дейвид Нът от Империал Колидж, Лондон. "Монасите правят същото от хиляди години. Дали това има нещо общо с допамина е неясно."

Според Нът е възможно производството на допамин да се манипулира чрез диетата. Лилавият боб, например, съдържа голямо количество прекурсор на допамина. Гладуването със сигурност ще намали стойностите на допамин до известна степен.

Допаминът е свързан с очакването на чувството за задоволство, а не със самото удоволствие. Невротрансмитерът се отделя основно при очакването.

Това би могло да наруши допаминовия пост, защото въздържанието ще провокира голям брой мисли за нещата, от които човек се е отказал. Моментът, в който решим да се въздържим от нещо, мозъкът ни ще започне да копнее за него, а това означава повишен синтез на допамин.

Вместо да се подлагате на тежкия осъзнат допаминов пост, може би е по-добре да се насочите към неща като медитацията. Но и тук назрява допаминова опасност. Ако навлезете в медитация, може да изпитате еуфория, т.е. пак отделяне на допамин.

Източник: theguardian.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини