От х:

Днес в x:

Пет начина да се справим с ревността

Прекомерната ревност е причина за всеки пети развод и е най-честата причина за посещение при психотерапевт, показват данни от световната статистика. От друга страна тя нанася и значителни вреди на здравето ни, сред които главоболие, безсъние, безпокойство и храносмилателни проблеми.

"Според скалата на стреса ревността може да се сравни с внезапен удар, от който спира сърцето", обяснява италианският професор по психология Карло Симонели.

Извършено от екипа му изследване показва, че съществуват 5 вида ревност: маниакална, депресивна, параноична, хипертрофирана и страх от раздяла. Нерядко тя се превръща в патология и придобива биохимична основа. Натрапчивият страх да не бъдеш излъган води до понижаване на нивото на серотонин  - хормонът, който създава усещане за щастие.
Какво да предприемем, за да се освободим от контрола на това токсично чувство, което не само е в състояние да направи на пух и прах и най-здравите взаимоотношения, но и нанася значителни вреди на здравето ни?

Вижте 5 ценни препоръки за преборване на една от най-разрушителните човешки емоции:

1. На първо място психолозите съветват да се вгледаме в себе си и да се опитаме да разберем първопричината да попадаме в плен на ревността често и понякога без повод. Възможно е тя да е свързана с ниската ни самооценка и самочувствие, с нещо, случило се още в детството ни или е резултат от изневяра на наш бивш партньор. Не се разочаровайте, ако не откриете отговора веднага. Размишлявайте и връщайте лентата назад колкото пъти е необходимо. Това ще ви помогне да опознаете себе си и да стигнете до същината на проблема. Всъщност себепознанието е най-правилният път за справяне с чудовищата, които не дават покой на съзнанието ни. Ако е нужно, вземете лист и химикал и запишете всички минали събития, които са пораждали ревността ви, а срещу всяко едно от тях опишете начина, по който сте се чувствали.

2. "Разговаряйте" с ревността си – само така ще разберете дали причините за нея са основателни или са въображаеми. Помислете дали емоцията ви не е породена от липса на увереност или ниско самочувствие, защото именно те в повечето случаи са причина за крайните проявления на ревността като следене, ровене в личната кореспонденция и тотално незачитане на личното пространство на партньора. Ако откриете, че вашият случай е именно такъв и не можете да се справите сами, задължително потърсете съвета на психолог.

3. В случай че ревността към партньора ви е породена от конкретен повод, поговорете с него, обяснете му как се чувствате и постигнете компромисен вариант. Много често не осъзнаваме, че с някои свои действия нараняваме половинката си, а това до голяма степен би могло да бъде избегнато, ако разговаряме повече помежду си и споделяме какво ни безпокои.

4. Опитайте се да улавяте натрапчивите мисли навреме, а не да им робувате дни наред. Атакувайте ги с нещо положително – спомнете си всичко, което ви прави уверени или пък колко мило ви е прегърнал партньорът ви вчера.

5. Отдайте нужното внимание на доверието – то е съществена част от всяка връзка. Вярвайте на партньора си, потискайте желанието си да му задавате въпроси къде е бил, с кого и за колко време. Спирайте потока от подозрения, като пренасочвате вниманието си към неща, които ще ви доставят удоволствие – подгответе някаква изненада за любимия или пък хапнете шоколад, излезте с приятели, изобщо – правете нещо, което ще ви избави от токсичните мисли.

Източник: framar

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
04 юни 2020
Последни новини