От х:

Днес в x:

В Малта арестуваха посредник на убийството на журналистката Дафне Галиция

Мъж, заподозрян, че е действал като посредник в поръчковото убийство на най-известния разследващ журналист, разкривал корупционни практики в Малта, е бил арестуван, обяви полицейски източник, стъпка, която властите се надяват да ги заведе до лицето, което е поръчало убийството, информира "Ройтерс".

Дафне Каруана Галиция, която поддържаше блог за борба с корупцията, беше убита от поставена под колата ѝ бомба, докато е тръгвала от дома си край малтийската столица Валета през октомври 2017 г. - убийство, което шокира Европа и повдигна въпроси за върховенството на закона на средиземноморския остров.

Трима мъже, заподозрени за килъри, бяха арестувани през декември, но досега властите не успяха да определят кой е поръчал убийството.

Полицейски източник, който е запознат с въпроса, заяви, че властите са арестували мъж в четвъртък, който се смята, че е действал като свръзка между заподозрените наемни убийци и лицето, което е поръчало убийството.

The Times of Malta уточни, че правителството обмисля помилване на заподозрения посредник, ако той може да доведе разследващите до поръчителя.

Вестникът допълни, че експерти от Европол са иззели устройства, притежавани от заподозрения посредник, след като са получили зелена светлина от съдия.

Правителството и полицията все още не са коментирали темата. В неделя малтийският премиер Джоузеф Мускат заяви, че искал цялата истина за убийството да излезе наяве, дори ако това означава, че правителството трябва да вземе "трудни решения".

Освен предполагаемите разкрития на посредника, разследващите се надяват анализът на Европол на устройствата му да предостави допълнителни доказателства.

Посредникът е поискал пълно помилване за минали престъпления и е казал на разследващите, че се страхува за безопасността си, ако бъде изпратен в затвора.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини