От х:

Днес в x:

Благотворително от родопчани: Семейството от Гълъбово има нова къща само три месеца след пожара

    Родопчани за пореден път показаха, че са щедри, единни и състрадателни в трудни моменти, не само за близките си хора, но и за далечните. Само за три месеца с общ труд и дарения на стотици хора, изгорялата до основи къща на Васил Татаров е изградена изцяло.

    Възрастното семейство и двамата им сина вече имат нов дом, благодарение на населението на селото, съседни населени места, родопчани работещи в чужбина, помощ от Община Баните, и фирми от района. В края на август тази година, къщата изгоря след изтичане на газ от бутилка, изгоря всичко, а четиричленното семейство беше приютено в друга къща в селото само с един кат дрехи на гърба си.

    "За кратко време, с помощта на много спонсори и населението на с. Гълъбово новата къща приюти своите стопани. Синовете им заминават да работят в чужбина до дни, но родителите им вече имат покрив над главите си.“, разказа бившият кмет на село Гълъбово Асен Дерменджиев, който се грижи за делата на селото от 1976 година. Сега си е дал заслужена почивка, но не спира да помага и да организира различни дейности, защото познава местните жители от няколко поколения.

    По думите му от дарения са събрани около 15 хиляди лева-от хора, фирми, джамийско настоятелство. „Община Баните отпусна 4 хиляди лева помощ с решение на общинския съвет, кметът Белчев безвъзмездно осигури техника за разчистване на руините. Две седмици багер и кола разчистваха и извозваха останките от изгорелия дом на семейството. Общо 120 човекодни доброволен труд са положени на строежа на новата къща, дарени са 30 кубика бетон, 12 хиляди тухли, над 700 керемиди и 6 кубика дървен материал. Това са само част от материалите, с които хора и фирми помогнаха.“, разказа за СмолянБГвести бившият кмет, който и сега живее с проблемите на съселяните си.

    По думите му, хората вече са в новия си дом, но продължава кампанията за набиране на помощ за обзавеждане на домакинството-завивки, постелки, мебели и други необходими вещи. „Всичко изгоря в пожара, дори лъжици и вилици нямаха. Сега поне имат дом, настанени са, ще помогнем да се събере и нужното за домакинството.“, каза Дерменджиев и благодари на всички, които са участвали с пари и труд в помощ на пострадалото семейство.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини