От х:

Днес в x:

Ракът на простата, като заболяване със социален отпечатък

    Месец ноември придоби слава на "мъжкия" месец, наричат го „Моември“. Това е така заради факта, че по това време на година в целия свят се посвещават дни на профилактиката и ранното диагностициране на рака на простатата. Той е сред раковите заболявания, които са най-разпространение при мъжете.

    По инициатива на отделението по Урология в хасковската клиника, местната многопрофилна болница е част от световната кампания.

    От днес до края на седмицата във времето от 10 до 12 часа се извършват безплатни профилактични прегледи.

    Само за един час тази сутрин бяха прегледани 5 души, единия от тях беше насочен за операция.

    „Решихме да сме в помощ на мъжете. Стремим се към една по-ранна диагностика на евентуален простатен карцином. Целта ни е да спасим човешки животи.“, казва началникът на отделението д-р Димитър Тончев.

    Той припомни, че през миналата година са два случаите на разкрит рак на простата в кампанийните дни. „Това показва, че кампанията има смисъл, защото всеки човешки живот е ценен.“

    Лекарят съветва мъжете над 50 -годишна възраст да правят профилактични прегледи един път в годината. За по-възрастните е добре да се изследват на всеки 6 месеца. При злокачествено заболяване, следва оперативно лечение и последваща хормоно-, лъче- или химиотерапия.

    Според статистиката, мъжете на възраст над 65 години са най-застрашени, 80% от болните от рак на простатата са на тази или по-висока възраст.

    От съществено значение е наследствеността. Ако по-големи братя, чичовци, бащи и дядовци имат това заболяване, рискът от развитие на рак се увеличава значително и при по - младите членове на семейството.

    С повишен риск за развитие на болестта е и неправилното хранене. Големи количества мазнини според лекарите са благодатна почва за развитието на тумор на простатата, затова се препоръчва в диетата на зрелите мъже да има повече фибри.

    В ранните си стадии ракът на простатата е безсимптомен, затова след определена възраст профилактичните прегледи са важни, за диагностицирането на карцином, който е в начална фаза, съветват лекарите.

    „Най-важното нещо е превенцията. Колкото по-рано се хване едно злокачествено образувание, толкова са повече възможностите за реакция и изходът е по-обнадеждаващ. А дори и да се окаже доброкачествено, след съответните стъпки се подобрява значително качеството на живот на пациента. Тъй като пациентите с доброкачествена хиперплазия на простатата вечер оринират често и липсата на спокоен сън се отразява на работоспособността им на следващия ден. Освен това и с намалената полова активност, оставят сериозен отпечатък върху социалния им живот “, казва д-р Станислав Анчев от Урологичното отделение в МБАЛ -Хасково, докато преглежда заедно с колегата си д-р Евегни Иванов един от пациентите, преминал скоро през операция. Двамата лекари са специализанти в клиниката. Избрали са да надграждат професионално в Хасково, защото смятат, че тук  имат повече възможности да навлязат в тънкостите на професията по-бързо.

    През отделението в Хасково минава около120 души месечно, от тях поне трима се оказват с простатен карцином. "Реагира ли се на време, се увеличава не само качеството на живот, но и продължителността му.", категоричен е  д-р Димитър Тончев.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ва
      Василев
      12 0
      20:49, 18 ное 2019
      В Хасково има ли уролози?Пълни некадърници .
    • 2
      88
      8888
      5 0
      06:42, 19 ное 2019
      Тонев и милчев. какви доктори може да са
    • 3
      12
      123
      2 0
      09:04, 19 ное 2019
      А на кой телефон човек може да си запише час?
    • 4
      Ка
      каун
      1 0
      10:55, 19 ное 2019
      Поредният гаф-на снимката объркала имената на докторите!?!
    Последни новини