От х:

Днес в x:

САЩ подновиха исканията за $4 млрд. от Сеул за отбрана на фона на протести

Южнокорейските и американските служители възобновиха разговорите си в понеделник, за 4 милиарда долара, колкото искат от Сеул да плати за разходите като домакин на американските военни на фона на граждански протести за "грабеж" срещу рязко завишените искания на САЩ, съобщава "Ройтерс".

Искането на президента на САЩ Доналд Тръмп, Сеул да поеме по-голям дял от разходите за разполагане на 28 500 американски войски като възпиращо действие срещу Северна Корея, тества доверието на Южна Корея в алианса за сигурност с Вашингтон.

Информацията за исканите от Тръмп 5 милиарда долара по-рано този месец бяха посрещнати с шок в Сеул, а в понеделник групи протестираха на мястото на преговорите срещу това, което според тях е "магистрален грабеж" от "алчни" американци.

Преговарящият екип на Южна Корея се ръководи от бивш висш финансов регулатор с опит в трудни сделки във времена на криза за четвъртата по големина икономика в Азия.

Джеймс Дехарт, главен преговарящ за САЩ, коментира, че има много работа за вършене, но с нотка на оптимизъм, когато пристига в Южна Корея в неделя.

"Уверен съм, че ще постигнем споразумение, което е взаимно приемливо и двете страни могат да подкрепят и това в крайна сметка ще засили нашия голям съюз", обяснява той пред репортери.

В понеделник срещата отбелязва третия кръг от преговори за него и вторият за Йонг Юн-бо от Южната Корея, който е назначен на работа след първия кръг през септември. Преди това е заместник-председател на Комисията за финансови услуги и заместник-министър на финансите.

"Неговата материя е бюджет, плащане. Мисля, че правителството на Южна Корея реши, че този път е необходим експертният опит", обяснява човек, който е работил с Йонг, отказвайки се да бъде идентифициран поради чувствителността на текущите разговори.

Йонг е участвал в дълговите преговори на Южна Корея с международните финансови агенции по време на азиатската финансова криза през 1998 г. и сделките за валутен суап по време на световната финансова криза през 2008 г., заяви той.

Южнокорейски депутат заяви по-рано този месец, че американските служители са поискали до 5 милиарда долара годишно.

Южна Корея "е богата държава и би могла и трябва да плаща повече", заяви американският министър на отбраната Марк Еспър след срещата си с министъра на отбраната на Южна Корея Йонг Кионг-Ду миналата седмица.

Тръмп отдавна критикува съюзници за недостатъчен принос, според него, за разходите за отбрана.

САЩ трябва да започнат отделни преговори за нови споразумения за споделяне на разходите за отбрана с Япония, Германия и НАТО догодина.

Тръмп споделя идеята за изтегляне на американски войски от Корейския полуостров, който остава в техническо състояние на война при примирие, което прекрати войната в Корея през 1950-53 г.

Министерството на отбраната на Южна Корея отрече съобщения по някои южнокорейски канали YouTube, че американските войски ще бъдат изтеглени или намалени.

Еспър "потвърди отново ангажимента за поддържане на сегашното ниво на американските сили в Корея и за подобряване на тяхната бойна готовност", съобщи пресслужбата на министерството на отбраната в "Туитър".

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини