От х:

Днес в x:

Д-р Габровски: Лекарите са подложени на агресия, ако откажат болничен

Голям проблем за спешната медицина е това, че трябва да се взимат решения в много кратки срокове. Това заяви пред БНТ проф. д-р Николай Габровски, председател на Българското дружество по неврохирургия и заместник-директор на болница "Пирогов".

Според него всеки съзнава колко важна част от здравеопазването е спешната медицина. Дори някои други компоненти да не работят перфектно, тя осигурява този период от заболяването, когато решенията наистина зависят от минути, от секунди, изтъкна той.

По негови думи има европейска програма за близо 160 млн. лв., която цялостно би трябвало да промени облика на системата на спешна помощ. Габровски обясни, че тя се осигурява през Министерството на здравеопазването и включва всички компоненти на системата - промяна в спешните центрове, ремонт на 29 лечебни заведения, над 30 спешни центъра и над 70 филиала. Предвижда се да се закупят и над 400 линейки, както и да се обучат лекари, добави професорът.

По думи на Габровски у нас се издават два пъти повече болнични в сравнение с останалите средноевропейски страни. Той посочи, че проблемът е най-голям в малките населени места, където лекарите са подложени на агресия, ако откажат да издадат болничен на пациент.

Относно случая с починалото 3-годишното дете след преглед в три болници д-р Габровски изрази предположение, че става дума за остро протичаща инфекция. Той обясни, че трябва да се види във всеки един от етапите защо момченцето е било пренасочвано.

Той призна факта, че детето е обикаляло и изрази предположение, че лекарите са преценили, че то се нуждае от друго ниво на обслужване и специалност, с които не разполагат.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини