От х:

Днес в x:

Кардиолози откриха как електронните цигари увреждат мозъка, белия дроб и артериите

Кардиолозите издадоха строго предупреждение за опасностите от електронните цигари, особено за младите хора, след като резултатите от нови изследвания показват щетите, които причиняват на мозъка, сърцето, кръвоносните съдове и белите дробове.

Изследването, което е публикувано в European Heart Journal днес (сряда), също идентифицира някои механизми, за които досега е имало ограничена информация.

Проф. Томас Мюнзел от Катедрата по кардиология на Университетския медицински център Майнц, Германия, който ръководи изследването, заяви, че електронните цигари са толкова опасни, колкото и пристрастяващи, и че страните трябва да обмислят забраната им, както Индия, Бразилия, Сингапур, Мексико и Тайланд вече направиха.

„Трябва да се съсредоточим върху младите хора, защото това е най-големият пазар“, каза той.

„Според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията, над 3,6 милиона деца в САЩ използват електронни цигари със скок от 78%, от 11,7% на 20,8%, сред учениците в САЩ, отчитащи употреба на електронни цигари от 2017 г. до 2018 г. В Обединеното кралство 1,6% от тези на възраст 11-18 години използват електронни цигари повече от веднъж седмично, в сравнение с 0,5% през 2015 г. Вапинга, който всъщност беше предназначен да помогне на пушачите да се откажат, се превърна в тенденция сред младите хора в САЩ, водеща до никотинова зависимост, дори сред онези, които не са пушили преди.“

Проф. Мюнзел заяви, че правителствата трябва да попречат на младите хора да имат достъп до тютюневи изделия, да ги облагат с данъци, да ограничат търговията с тютюневи изделия, да обучат тийнейджърите и техните семейства за опасностите от тютюневите изделия и да засилят изследванията за неблагоприятните последици за здравето от вапинга.

"Не можем да позволим на цялото поколение да се пристрасти към никотина", каза той.

Удар по сърцето, артериите и мозъка

Проф. Мюнзел и колегите му изследвали ефекта на парите на електронната цигара върху притока на кръв в брахиалната артерия в горната част на ръката при 20 здрави пушачи преди електронна цигара и 15 минути след това. Те също така измерват колко твърда става артерията.

В допълнение учените излaгали 151 мишки на цигарени пари за един, три или пет дни в продължение на 20 минути шест пъти на ден.

Учените откриват, че само един вапинг увеличава сърдечната честота и кара артериите да се втвърдяват, а вътрешната лигавица на артериите - ендотела, да спре да работи правилно при пушачите. Ендотелът е отговорен за поддържането на правилното разширяване и свиване на кръвоносните съдове, предпазва тъканите от токсични вещества и регулира възпалението и процесите на кръвосъсирване. Ендотелната дисфункция участва в развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Резултатите от мишките показват, че ензим наречен NOX-2 е отговорен за увреждането на кръвоносните съдове, включително тези в белите дробове и мозъка, в резултат на парите на електронната цигара. NOX-2 участва в защитните сили на организма срещу бактерии и в процес, наречен оксидативен стрес - дисбаланс между свободните радикали и антиоксидантите в организма. Мишките, които не са в състояние да произвеждат NOX-2, са защитени от вредните ефекти на парите от електронната цигара.

Изследователите откриват също, че мишки, които са били лекувани с мацитатан (лекарство, използвано за лечение на ендотелна дисфункция, повишено кръвно налягане в съдовете и белите дробове и оксидативен стрес) или бепридил (използван за лечение на оксидативен стрес и смърт на клетките в случаи на високо кръвно налягане, т.е. ангина или болка в гърдите) не показват признаци на ендотелна дисфункция, оксидативен стрес или възпаление. Благоприятното въздействие на тези лекарства предполага централна роля на химикал в организма, наречен ендотел 1, който участва в стесняване на артериите, и протеин, наречен FOXO-3, който предпазва от оксидативен стрес.

Проф. Мюнзел каза: „Резултатите от настоящите проучвания идентифицират няколко молекулни механизма, при които електронните цигари могат да причинят увреждане на кръвоносните съдове, белите дробове, сърцето и мозъка. Това е следствие от токсични химикали, които се произвеждат при процеса на вапинг и могат също да присъстват в по-ниски концентрации в самата течност. Важно е, че идентифицирахме ензим NOX-2, който медиира всички ефекти на електронните цигари върху мозъка и сърдечно-съдовата система и открихме токсичен химикал, наречен акролеин, който се произвежда, когато течността в е-цигарите се изпарява, т.е. активира вредните ефекти на NOX-2. Благоприятните ефекти на macitentan и bepridil показват, че електронните цигари имат способността да предизвикват свиване на кръвоносните съдове и да нарушават антиоксидантните и оцеляващи системи на нашите клетки.

„Нашите данни показват, че електронните цигари не са здравословна алтернатива на традиционните цигари и възприеманата им „безопасност“ не е оправдана. Освен това, ние все още нямаме опит за страничните ефекти на електронните цигари за здравето, произтичащи от дългосрочна употреба. Епидемията от електронни цигари в Европа и САЩ, и по-специално сред младежта ни, засяга огромно поколение хора, пристрастени към никотина, които са застрашени от насърчаване да преминат от традиционни цигари към електронни цигари. Изследвания като нашето трябва да послужат като предупреждение за опасностите и трябва да се предприемат агресивни стъпки, за да се предпазят децата ни от рискове за здравето, причинени от електронните цигари."

Ограничение на изследването е, че не са включени здрави непушачи. Изследователите обаче посочват, че силната му страна е, че не са получили финансиране от индустрията за електронни цигари.

„Последните проучвания показват, че финансирането на индустрията за електронни цигари е по-вероятно да доведе до резултати, които показват, че електронните цигари са безвредни“, пишат изследователите в своя документ.

European Heart Journal ,
https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehz772

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини