От х:

Днес в x:

Венеция под вода, бури и наводнения в южна Италия (видео)

Бури и наводнения връхлетяха Венеция, Матера и Капри, обобщават Франс прес и АНСА.

Венеция бе наводена от безпрецедентното за последните 53 години покачване на нивото на водата във Венецианската лагуна. То достигна 187 сантиметра и така се доближи до историческия рекорд, поставен на 4 ноември 1966 г., когато е било 194 сантиметра.

Бурен вятър с пориви до 100 километра в час снощи утежни обстановката при проливния дъжд. 80 процента от града е наводен, включително централния площад Сан Марко и едноименната базилика.

Кметът на града Луиджи Бруняро написа в Туитър, че Венеция се нуждае от помощта на всички, за да се справи с онова, което е ясна последица от климатичните промени. Той обиколи с лодка площад Сан Марко, който е под метър вода.

Училищата в града са затворени.

Стихията е отнела живота на най-малко един човек, починал от токов удар в наводненото си жилище.

Покачващата се вода заля терасите на кафенетата, отнесе маси и столове по улиците. Мостчетата пред хотелите покрай Големия канал бяха пометени от вълните и се наложи клиентите, пристигащи с водни таксита, да влизат през прозорците на първите етажи.

Отчетеното ниво на водата от 187 сантиметра не означава обаче, че в целия град то е едно и също. Средното ниво за града при това наводнение беше между метър и 130 сантиметра.

Подобно наводнение се е случвало само пет пъти в историята на базиликата базиликата Сан Марко, издигната през 828 г. и възстановена след пожар през 1063 г. Три от тези наводнения обаче са станали през последните 20 години, като последното е било миналата година, което поражда безпокойствие.

Бури и наводнения връхлетяха и областта Пулия, където се съобщава за паднали електрически стълбове и дървета и за анулирани най-малко два полета от Милано до Бари. Особено засегнати са Таранто, Саленто, Спонгано. Лече също не беше подминат от лошото време.

В съседната област Матера беше обхваната от наводнения, превърнали тесните стръмни улици в зоната на сасите -кварталите с вкопаните в скалите къщи и църкви - в кални потоци, като водата и калта нахлуха дори в някои къщи. Предната вечер в района премина и торнадо, което изкорени дървета, електрически стълбове, отнесе покриви и нанесе щети на посевите.

Откъснати от света заради лошото време и прекъснати фериботни връзки са Еолийските острови, северно от Сицилия.

От предната страна на ботуша в Неапол бурният вятър повали дървета, като едното от тях падна върху автобус, в който имаше шофьор и четирима пътници.

На остров Капри бурният вятър нанесе щети на прочутата кула с камбанарията, от която се отчупиха фрагменти. Училищата там остават затворени.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини