От х:

Днес в x:

Мария Габриел представи възможност за обмен между школа "Вале" и школи в чужбина

    Младите таланти на хасковската школа "Вале" към читалище "Заря" за пореден път впечатлиха с компютърни знания и умения българския еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел. Посещението й в Хасково е по повод Деня на дигиталните знания и умения под мотото „Програмираме и творим заедно“.

    Пред нея възпитаниците на школата с ръководител Людмила Стайкова демонстрираха умения за работа с цифрови инструменти и програми. Децата показаха програмиране на робота "Мио", рисуване на хартия като творбата оживяваше на екрана, бяха подготвили и малка викторина. В заниманията се включи и еврокомисар Мария Габриел.

    След като видя отблизо уменията на децата от "Вале", еврокомисар Мария Габриел заяви, че се гордее с тях и с ръководителката им. "Поздравления за всички невероятни таланти. Госпожо Стайкова искам да ви благодаря от все сърце. Всеки път, когато съм с вас в школата в Хасково, вие ми дарявате емоция, дарявате ми невероятно преживяване - да усетиш силата на младостта, да усетиш дързостта на идеите", заяви Мария Габриел пред децата от школата, родители, приятели.

    Тя обърна специално внимание на младите хора, които са й показали специална грижа към околната среда, защото това ще бъде една от темите, по които иска още повече да работи с младите хора. Заяви, че като български комисар и комисар по образованието поема ангажимент за създаване на "Зелен Еразъм" по новата програмата "Еразъм". За първи път по програмата ще се създаде възможност за мобилност на отделни класове, малки организации и групи. "Ще дадем възможност за виртуална мобилност, така че госпожо Стайкова вашата школа ще може да направи обмен с школа в Германия, с школа в Испания, с школа в Полша", заяви Мария Габриел. Тя допълни, че иска да се създадат и още повече възможности за учителите и затова в новата програма "Еразъм" ще се обърне специално внимание на учителите - и за тях мобилност. Обясни още, че има идея за създаване на Европейска учителска академия за разработване на модули с новите технологии, които да бъдат внедрени в училище.

    Днес бяха отличени три изявени деца и ръководителя на школата за участие в Националния конкурс "Космоса - настояще и бъдеще на човечеството". Грамоти получиха Игор Делчев, Иван Андонов и Гергана Пенкова от изпълнителния директор на фондация "Еврика" Боряна Кадмоноава.

    Пред присъстващите беше представена възпитаничката на школа "Вале" Лазарна Димитрова, която учи "Графичен дизайн" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

    На финала на днешното събитие възпитаниците на "Вале" поднесоха ръчно изработен подарък на Мария Габриел. Тя каза, че това ще първото нещо, което ще постави в новия си кабинет, който ще заеме в края на месеца.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      🐞
      🐞
      6 -3
      14:11, 11 ное 2019
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 2
      Щр
      Щрауса
      5 -2
      17:57, 11 ное 2019
      Гадна помашка зурла
    • 3
      Ко
      Кой за каквото се сети!
      4 -1
      18:04, 11 ное 2019
      Зелен Еразъм...
    • 4
      На
      Насакото Яката
      4 -2
      21:52, 11 ное 2019
      Мария Гаргамел в кофите, точка. Пача мръсна.
    Последни новини