От х:

Днес в x:

Лозунг “България е в Европа“ издигат хасковлии на първия си митинг за демокрация

    В мен заговори съвестта, че камбаната е ударила! Това изплува като начало в съзнанието на художника Владимир Димитров, който е един от съорганизаторите на първото надигане на глава от системата в Хасково през 1989 година. Той разказа спомените си по време на откриването тази вечер в Регионалния исторически музей на изложбата "Промяната 10 ноември 1989 г." .

    В Хасково народът изпълва площада месец и половина по-късно след паметните събития от 10-ти ноември, довели до свалянето на правителството на Тодор Живков.

    Пробуждането у Владимир Димитров се случва в момент, в който е сред заведените служители под строй да слушат изявление на тогавашния областен управител на Хасково Минчо Йовчев. „Слушахме го, а той говореше с укори за създателите на Екологичния комитет на Русе. Тогава заговори в мен съвестта и си казах, че камбаната е ударила!“.

    Малко по-късно със съратници организират "кално шествие" в реката. „Организирахме го, като екологично шествие, но вътре в нас си знаехме, че то е политическо.“, разказа още тази вечер Владимир Димитров.

    "Промяната 10 ноември 1989 г." е първата самостоятелна изложба на един от най-младите историци в РИМ -Хасково-д-р Веселина Узунова, дигиталният дизайн е на Антония Петрова, а куратор е Владимир Димитров. В изложението са  показани, някои и за първи път,  100 снимки, отразяващи събитията от първия официално свикан митинг на площада в Хасково-на 23 декември 1989 година до избора на първия демократичен кмет на града -Стоян Илиев през 1991 година.

    Могат да се видят и първите лозунги, издигнати на декемврийския митинг. Сред тях има и надпис “България е в Европа“. В изложбата е и транспарантът, който е сложен на паметника на Незнайния войн и на който пише „Независим Клуб Демокрация“. Направен е от Венелин Динков и от Владимир Димитров.

    На първия официално свикан митинг в Хасково Атанас Капралов чете стихотворение, които е също част от експозицията. Прави го, за да повдигне духа на събралите се около 10 хил. души, някои от които в спомените си след това признават, че е имало доста голям страх от репресии.

    „Дошли са да изразят своята гражданска позиция, но ги е било страх. Атанас Капралов е от Димитровград. Там митингът вече се е състоял, затова е бил  повикан в Хасково за съдействие. В крайна сметка именно той излиза да говори пръв на площада в Хасково на 23 декември. Четейки стихотворението малко по малко е вдъхнал кураж на хората“, разказва д-р Узунова. За да не допуснат саботаж на митинга от полицията или ДС, като например да им спрат тока и да им заглушат микрофоните, организаторите на протеста са се подсигурили. Дикран Балабянян и брат му пускат със съгласието на тогавашния шеф на музея Георги Граматиков дълъг кабел до площада, разказва д-р Узунова.

    След този митинг нещата в Хасково тръгват доста по-гладко. Първоначалният страх у  хората  се оттегля. От началото на януари СДС вече започва да се организира и да събира своите групи, да правят различни мероприятия.

    Макар да е била едва на седем години по това време д-р Узунова  също има спомени от площадните шествия в началото на демокрацията. Присъства на тях, водена от баща си. Дори си спомня, че репортер я снима докато е около Филип Димитров до паметника на Незнайния войн.

    Областният координатор на СДС и също участник в тогавашните събития Делчо Живаков призна: През 1985-1986 година обикалях от град на град и от село на село, като Левски. Много от нас не очакваха това, което се случи в последствие и сме разочаровани от днешните събития. Затова отново е време за 10-ти ноември.

    „Участвахме в тази история и никой не може да ни го изтърка от биографиите. Хасковска област беше една от най-червените тогава. По това време бяхме и хулени, и оплювани, обругавани, но постигнахме целите си-многопартийна система, парламентарна демокрация, реституция, връщане на земята в реални граници и приватизация. И днес Хасково е в Европа.“, каза заместник -председателят на СДС тогава -Филип Филипов при откриването на изложбата.

    „В навечерието на 10-ти ноември сме-паметно събитие в нашата история. Това е денят на промяната, денят на свободата. Тази изложба днес е знак, че Хасково помни своята история. Но днес няма да говорим за преход, защото тази дума на 10-ти ноември не съществува, съществуват думите „свобода“ и „демокрация“. Тези думи са отеквали на препълнените площади в цялата страна и в Хасково“, допълни авторът на изложбата, която може да бъде разгледана във фоайето на музея и в следващите дни,  д-р Веселина Узунова.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (26)

    • 1
      Ne
      nelicha - нелича
      29 -1
      22:47, 7 ное 2019
      Да ,тогава всички се радвахме , като малки деца . Еофорията беше голяма . Вярвахме в СДС и демокрацията . А днес защо се чувстваме излъгани и разочаровяни ? Тези , които са на над 50 години знаят отговора . А другите трябва само да ги попитат .
    • 2
      Де
      Делибудак.
      12 -6
      07:03, 8 ное 2019
      Ле, ле, ле...Какви са герои!!!Възхита и възхвала, ура...От мишоците,във лъвовете, това е историята...Разкрасявай и съчинявай, т.е. бъди художник.
    • 3
      14
      14/88
      8 -12
      08:24, 8 ное 2019
      30 години щастие! Никога вече комунизъм! Виж коментара
      • Ха
        Хасковлията
        10 -7
        08:42, 8 ное 2019
        Бързо към Болярово, че белите ризи с дълги ръкави, са на свършване!
    • 4
      Пл
      Плутарх
      17 -8
      08:27, 8 ное 2019
      Не сме знаели досега,такива герои от съпротивата сме срещали всеки ден по хасковските сокаци.Пък те,скромни досега,почти в нелегалност.Добре че най-после,невръстната тогава докторка Узунова/от сектата на "Свидетелите от седмия ден"/е фотографирала предвидливо още тогава,в ония страшни мракобесни времена,цялата гола истина и сега след 30 години ни я представя безвъзмездно.Вечна слава и на професор Граматиков,който с риск за живота си е разрешил инкогнито да пуснат кабел от музея към площада.Колкото до реституцията,да,Музеят беше реституиран и сега е семейна фирма.
      • Ра
        рачко пръдлето
        7 -8
        08:58, 8 ное 2019
        Не всички хасковлий са влечуги безгръбначни като тебе! Хората работят, правят ... път други само знаят да акат по форумите и да се изказват вещо по всички въпроси
      • Пл
        Плутарх
        10 -1
        11:14, 8 ное 2019
        Какво тогава търсиш в този форум, пръдльо-гейче ?
      • Ци
        цицерон ха-ха-ха
        2 0
        12:42, 8 ное 2019
        Последен валс

        Днес танцувам последния валс
        да си вземем сбогом, любима;
        ще те помня до сетния час,
        с теб танцувахме цяла година...

        Благоденствие ти обеща
        и нали беше млада, свенлива,
        аз повярвах на тази лъжа -
        с нея ти беше много красива...

        Последен валс... Сбогом, любима...
        Ще си спомням за теб дори
        и под новото име...

        За промяна говореше ти,
        но понеже, обаче, защото -
        дума дупка не прави, нали -
        път на изток откри към Европа...

        И сполука дори предвеща,
        но дори и това ти прощавам;
        сто лъжи или сто и една -
        на раздяла зло да забравим...

        Последен валс... Сбогом, любима...
        Ще си спомням за теб дори
        и под новото име...

        Да засвирим последния валс
        за невярната моя любима
        и да помним до сетния час
        как танцувахме цяла година...

        И да помним до сетния час –
        че промяна... не може да има...
        Хайде Костова всичко свърши! пий си хапчетата и се успокой вече!
    • 5
      Чи
      читател
      5 -1
      09:05, 8 ное 2019
      Минчо Йовчев не бил областен ууправител. Поправете си и другите грешки
    • 6
      As
      asko
      9 -1
      09:45, 8 ное 2019
      Добре, че е бил "Левски"(Делчо Живаков) иначе как щеше да се дигне народа. Ама след като приватизира бившето ОПСО, спря да обикаля. Голяма част от т.н. седесари, след като получиха някакъв пост или приватизация, тихомълком се оттеглиха и дори спряха да поздравяват довчерашните си съпартийци. Така е защото в България преди промените нямаше реална опозиция, ако не броим този, който е обикалял като Апостола. Така и комунистите след години са си създавали измислената история.
      • Ko
        kovo
        5 -2
        16:31, 8 ное 2019
        В тая връзка предлагам да се въведе звнието Борец против комунизма (БПК). Който се е облажил става Заслужил деятел БПК ( като г-н Живаков), който за жалост не е получил нищо - Народен деятел БПК. Всеки със своите привилегии, да питат БКП, те знаят как става.
    • 7
      Мн
      Много трогателно
      8 -4
      09:54, 8 ное 2019
      Добре,че беше 10.11,та се нацвъкаха толкова "революционери"...
    • 8
      Жи
      Жив свидетел
      9 -5
      10:29, 8 ное 2019
      Не изопачавайте историята поне докато сме живи ние свидетелите на първия митинг. Всичките Ви драсканици са пълни глупости. Тези дето ги пишете са всичките "десетосептемврийски" партизани. Много преди калното шествие е митингът пред Спортната зала. Такива като вас изопачители на историята направиха от "шумкарите" национални герои ,а истинските демократи последваха съдбата на Капитан Петко войвода. Не напразно българите се славят като народ от подлизурковци и нагаждачи.
    • 9
      Би
      бил на митинга
      9 -4
      10:38, 8 ное 2019
      Ало Чонков пусни записа на първия митинг, няма нито един от тези мишоци. Леле каква гавра с историята.
      • Хо
        Хосе
        7 -7
        11:02, 8 ное 2019
        На кого казваш мишок, бе?! На Дикран ли, на Владо Димитров ли? На кого?!?
    • 10
      Hi
      history
      9 -1
      11:18, 8 ное 2019
      Заклетите някога комунета станаха за миг заклети "демократи".
    • 11
      Св
      Свидетел
      9 -4
      12:05, 8 ное 2019
      Винаги е имало смели личности и анонимни страхливци – страхливците обикновено коментират злобно смелите, а смелите просто действат и правят историята... Всеки прави своя избор в живота според моралните си мерки!
      • Ст
        Стефан Д.
        2 -4
        13:55, 8 ное 2019
        Като ти гледам името май си от анонимните страхливци.
    • 12
      11
      111
      8 -4
      13:32, 8 ное 2019
      Хасково 1923 година е било едно голямо село с много дюкенчета и къщи. Разраснал е благодарение на идващи от войни-МАКЕДОНЦИ, тракийци, арменци, евреи. Чао и хубав ден.
    • 13
      Бк
      БКП
      6 -4
      19:06, 9 ное 2019
      Георги граматиков и жена му са винаги били изявени агенти и доносни и активни клеветници .Хора ,бягайте от тези комунистически мекерета.
    • 14
      Аи
      Аис вентура
      2 -5
      17:23, 10 ное 2019
      Тая Узунова не я слуша главата но тя слуша господарите си
    • 15
      Za
      Zapoznat
      7 0
      22:23, 10 ное 2019
      Първият митинг беше до спортната зала ,,Дружба" в Хасково. Много хора ( вероятно ченгета) го снимаха с камери - не може да не се пазят записи в полицията. Там ще се види кой е бил и кой не е.
    • 16
      Sd
      SDS-ar
      4 -2
      09:21, 12 ное 2019
      Видях на таблото и на една от снимките ме има и мен. Снимката е направена от много далече и е с много голяма резолюция. Интересно кой е направил снимката, като по онова време такава техника не бе общодостъпна и от чий архив е? На мероприятията имаше много явни и скрити камери, като целта бе не само да ни сплашат, но и да ни имат в архив. На един от първите митинги на площада пред Обласния съвет, на терасата имаше човек с камера. Така и не са разбра кой е и защо снима!
      • Ин
        информиран до № 16
        3 0
        16:27, 12 ное 2019
        Така ли не разбра, че снимките са от фонда на музея и навремето са правени по митингите от музейния фотограф Детелина Манолова, която вече е пенсионер.
    • 17
      Ин
      Информиран - до № 16
      1 0
      16:30, 12 ное 2019
      След 30 години някои продължават да се плашат от камери и снимки. До кога??? Не разбрахте ли, че това отиде за щастие в миналото!
      • Sd
        SDS-ar
        0 0
        08:59, 13 ное 2019
        Не е добре да раздавате присъди. Ако бяхме от страхливите, нямаше да сме по митингите! Снимката, за която говоря е направена от много далече и дълбоко се съмнявам такъв апарат, с такава резолюция, преди 30 години в България, да бъде общодостъпна. Желая Ви живот и здраве!
    Последни новини