От х:

Днес в x:

Комисия в ЕП дебатира отпадането на мониторинга на България и Румъния

Дебат за напредъка на България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка ще се проведе днес в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. 

Докладът ЕК за тази година препоръча мониторингът за страната ни да отпадне. В документа пише, че България е работила последователно, за да изпълни последните 17 препоръки на Комисията от доклада през януари 2017 г. Заключението е, че напредъкът на България по линия на механизма за сътрудничество и проверка е достатъчен за изпълнението на поетите ангажименти към момента на присъединяването ѝ към ЕС.

„Необходимо е България да продължи да работи последователно за превръщането на отразените в доклада ангажименти в конкретно законодателство и за трайното му изпълнение“, се казва още в документа, като се прави уточнението, че преди да вземе окончателно решение за отпадането на мониторинга, Комисията ще се консултира със Съвета и Европейския парламент. 

В доклада от миналата година останаха препоръките за продължаването на съдебната реформа, борбата с корупцията по високите етажи на властта и с корупцията в по-общ план, в т.ч. на местно равнище и по границите.

За Румъния Комисията отбелязва, че има проблем с правосъдието и борбата с корупцията, като не са изпълнени препоръките в тези насоки в съответствие с доклада от миналата година. 

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини