От х:

Днес в x:

27 °C

11 258 учени от 153 държави: Планетата е в климатична извънредна ситуация

Пореден доклад предупреждава за спешната ситуация с климата на планетата Земя, този път подписан от 11 258 учени в 153 държави, съобщиха световните медии.

Докладът, публикуван в журнала Bioscience, е изготвен от еколозите Бил Рипъл и Кристофър Уолф от университета Орегон Стейт, Уилям Мумау, климатолог от университета Тъфтс, и подкрепен от хиляди други учени от разнообразни дисциплини. Заглавието му е "Предупреждение за климатична извънредна ситуация от световните учени" (World scientists’ warning of a climate emergency).

В документа не се набляга на тежки научни данни с изключение на 49 сравнително прости графики, които показват тенденциите в нарастването на популацията, прираста, БВП, употребата на месо, пътуването по въздуха, емисиите на метан, въглероден диоксид, диазотен оксид, киселинността на океаните, температурата им, вдигането на нивата им и др.

Подчертано обаче се посочват конкретни политики, за да се намали ефектът от климатичните промени, които според учените ще доведат до "нeсметни страдания".

По отношение на употребата на енергия учените отбелязват, че трябва по-бързо да се стремим към замяна на изкопаемите горива с възобновими чисти източници. Богатите държави трябва да помагат на бедните, трябва да се елиминират субсидиите за изкопаеми горива и бавно да се ограничи тяхната употреба.

Нужно е да се вземат мерки и срещу краткотрайните замърсители като метан, черен въглерод (сажди) и хидрофлуорокарбони. Това може да намали краткосрочното затопляне с над 50%, спасявайки живота на милиони, както и да увеличи добива от реколтата поради намалено замърсяване на въздуха.

Трябват и мерки за защита и възстановяване на природата и екосистемите на планетата. Фитопланктонът, коралните рифове, горите, саваните, пасищата, торфищата, мангровите гори и морските треви допринасят значително за секвестиране на атмосферния въглероден диоксид и те трябва да бъдат запазени. Трябва да се посаждат нови гори и да се пазят съществуващите.

Трябва да се намали консумацията на животински продукти, особено на месо, и да се увеличи употребата на растителни. Това ще подобри човешкото здраве и значително ще намали емисиите на парникови газове.

В икономиката не трябва да се гони растеж на БВП, а да се приоритизират базовите нужди, като се намали неравенството.

Популацията на света продължава да се увеличава - с 200 000 души дневно или с 80 млн. души годишно, като тя трябва да бъде стабилизирана и дори намалена. Има доказани и ефективни политики, които подобряват състоянието на човешките права и намаляват раждаемостта, като от това следва спад и на парниковите газове и загубата на биоразнообразие, твърдят учените. Услугите за семейно планиране трябва да бъдат достъпни за повече хора, както и начално образование, особено за момичета и млади жени.

"Добрата новина е, че подобна трансформация със социална и икономическа справедливост за всички обещава много по-добро човешко благосъстояние от това да продължаваме както досега. Вярваме, че перспективите ще бъдат най-добри, ако тези, които вземат решенията, и цялото човечество реагират незабавно на това предупреждение и декларация за климатично извънредно положение и действат за поддържане на живота на Земята, нашия единствен дом", гласи заключението на доклада.

Пълния текст можете да прочетете на английски тук.

Източник: ClubZ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Приятни ще са моментите ви с любимите хора, а и близките ви ще са толерантни към вас. В добро настроение сте и всичко, с което се захванете ще ви спори и ще оставате доволни от себе си. Не допускайте човек от миналото ви да повлияе на бъдещите ви планове. За предпочитане е да не пътувате.
05 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
И да имате своите основания не избързвайте и не пристъпвайте към вземане на крайни решения. Анализирайте по-задълбочено информацията, която получавате. Възможни са здравословни проблеми, но можете да ги избегнете, ако навреме вземете мерки. Направете нещо повече за себе си.
05 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дилемите пред вас са не една и две, но изискват да съберете мислите си и да вземете най-доброто решение за себе си. Други ще ги занимават неотложни промени, оставайки на втори план личните си такива. Въпреки това се отнесете с повече внимание към здравословните си неразположения.
05 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Все по-често мислите за промяна в живота си и това ви подтиква да търсите нови възможности. Споделете за тях с близките си и не се затваряйте в себе си. Чувството ви за свобода ще бъде изострено и е възможно да реагирате необичайно на някои прояви на околните. Погрижете се за почивката си, нуждаете се от нея.
05 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Опитайте се днес да не поемате излишни ангажименти, дори към близки приятели. Най-добре ще е ако си останете у дома и се опитате да се разтоварите сред спокойна обстановка. Заемете се с нещо полезно и приятно едновременно. Изкушавате се от предложението на свой близък, което ще ви зарадва към края на деня. Добре ще да помислите за физическата си форма.
05 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Може би е добре днес да отделите повече време на семейството си и личните дела. Приемете съветите на близък човек и си починете добре. Не се заемайте с прекалено много дейности наведнъж, въпреки че дори и да го сторите най-вероятно ще се справите. Ще получите интересно предложение в професионален план.
05 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се.
05 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е много от вас днес да преосмислят досегашната си работа и да предприемат сериозни стъпки към промяна. Осъзнавате начините, по които бихте могли да промените онези неща от ежедневието си, които са ви в тежест. Близките ви ще приемат с охота идеите ви, но ще са ви необходими доста усилия. Започнете постепенно и се радвайте на всеки малък успех.
05 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятна изненада ще ви направи активни в посока на личните ви предпочитания. Довежданата до вас промяна ще ускори започнати вече процеси и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да изложи тезата си.
05 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на дома и семейството. Отдайте им се и ще останат доволни всички. Отпадат колебанията ви по въпрос, който отдавна ви занимава. Желанията си ще видите осъществими и ще положите усилия да ускорите момента.
05 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
05 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
05 юли 2020
Последни новини