От х:

Днес в x:

12 °C

11 258 учени от 153 държави: Планетата е в климатична извънредна ситуация

Пореден доклад предупреждава за спешната ситуация с климата на планетата Земя, този път подписан от 11 258 учени в 153 държави, съобщиха световните медии.

Докладът, публикуван в журнала Bioscience, е изготвен от еколозите Бил Рипъл и Кристофър Уолф от университета Орегон Стейт, Уилям Мумау, климатолог от университета Тъфтс, и подкрепен от хиляди други учени от разнообразни дисциплини. Заглавието му е "Предупреждение за климатична извънредна ситуация от световните учени" (World scientists’ warning of a climate emergency).

В документа не се набляга на тежки научни данни с изключение на 49 сравнително прости графики, които показват тенденциите в нарастването на популацията, прираста, БВП, употребата на месо, пътуването по въздуха, емисиите на метан, въглероден диоксид, диазотен оксид, киселинността на океаните, температурата им, вдигането на нивата им и др.

Подчертано обаче се посочват конкретни политики, за да се намали ефектът от климатичните промени, които според учените ще доведат до "нeсметни страдания".

По отношение на употребата на енергия учените отбелязват, че трябва по-бързо да се стремим към замяна на изкопаемите горива с възобновими чисти източници. Богатите държави трябва да помагат на бедните, трябва да се елиминират субсидиите за изкопаеми горива и бавно да се ограничи тяхната употреба.

Нужно е да се вземат мерки и срещу краткотрайните замърсители като метан, черен въглерод (сажди) и хидрофлуорокарбони. Това може да намали краткосрочното затопляне с над 50%, спасявайки живота на милиони, както и да увеличи добива от реколтата поради намалено замърсяване на въздуха.

Трябват и мерки за защита и възстановяване на природата и екосистемите на планетата. Фитопланктонът, коралните рифове, горите, саваните, пасищата, торфищата, мангровите гори и морските треви допринасят значително за секвестиране на атмосферния въглероден диоксид и те трябва да бъдат запазени. Трябва да се посаждат нови гори и да се пазят съществуващите.

Трябва да се намали консумацията на животински продукти, особено на месо, и да се увеличи употребата на растителни. Това ще подобри човешкото здраве и значително ще намали емисиите на парникови газове.

В икономиката не трябва да се гони растеж на БВП, а да се приоритизират базовите нужди, като се намали неравенството.

Популацията на света продължава да се увеличава - с 200 000 души дневно или с 80 млн. души годишно, като тя трябва да бъде стабилизирана и дори намалена. Има доказани и ефективни политики, които подобряват състоянието на човешките права и намаляват раждаемостта, като от това следва спад и на парниковите газове и загубата на биоразнообразие, твърдят учените. Услугите за семейно планиране трябва да бъдат достъпни за повече хора, както и начално образование, особено за момичета и млади жени.

"Добрата новина е, че подобна трансформация със социална и икономическа справедливост за всички обещава много по-добро човешко благосъстояние от това да продължаваме както досега. Вярваме, че перспективите ще бъдат най-добри, ако тези, които вземат решенията, и цялото човечество реагират незабавно на това предупреждение и декларация за климатично извънредно положение и действат за поддържане на живота на Земята, нашия единствен дом", гласи заключението на доклада.

Пълния текст можете да прочетете на английски тук.

Източник: ClubZ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Способността ви обмислено и разумно да пристъпвате към всяко начинание ще ви бъде от полза. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Някои от вас ще попаднат в нова(стара) обстановка, която ще ги посрещне приветливо и радушно.
21 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще погледнете от друг ъгъл на съществуващ проблем и ще ви се отдаде бързо да намерите решението му. Възползвайте се от общуването с хора, чиито възможности са безспорни в професионалната или друга интересуваща ви сфера. Бъдете внимателни и отзивчиви, за да срещнете съпричастност в делата си.
21 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На всеки, който ви пречи в работата му покажете, че предпочитате сами да я свършите, отколкото да слушате празни приказки. Това е начин да постигнете целите си днес. На път сте да спечелите битката, не се отказвайте. Ще получите покана за нечие тържество и то ще ви улесни в общуването.
21 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Владейте емоциите си и не се поддавайте на чужди внушения. Вие най-добре знаете какво трябва да направите, за да доближите успеха до себе си. Заради финансови нужди някои от вас ще потърсят допълнителна работа, подпомагайки бюджета на семейството си. Толерантността и търпението ви в общуването ще убеди опонентите в правотата ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постепенно финансовите ви проблеми ще се разрешат по неочакван дори от вас начин. Това ще ви даде възможност да помислите за разширяване на дейността си. Не изпреварвайте събитията и помнете, че за всяко нещо си има време.
21 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За мнозина от вас денят ще е приятен и няма да липсват изненади. Ще получите добра оценка за работата си, което ще се отрази положително на професионалното ви развитие. Вярвайте в себе си и дайте изява на скритите си таланти. Някой проявява не скрит интерес към вас и търси взаимност, споделете я.
21 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
С яркото си присъствие на професионалната сцена ще привлечете вниманието на повече хора, от което делата ви няма да пострадат. Напротив, ще получите повече възможности за изяви. Въпреки умората и отегчението ще имате финансови компенсации, които ще върнат усмивката и благоразположението ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще останете поласкани от нечие внимание. Търпението и старанието ви да се справите с всяка ситуация, в която попадате ще ви помогне да не оставяте нерешен проблем. Възможно е да възникнат недоразумения, но скоро ще се изяснят причините и ще отпаднат притесненията ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Настроението ви днес е чудесно и доста успешно забавлявате хората около себе си. Важен ангажимент може да промени плановете ви за деня, но не допускайте това да развали настроението ви. В състояние сте да се справите с всичко, което сте намислили стига да не разпилявате енергията си за маловажни неща. Приятел ще успее да ви заинтригува.
21 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстои ни спокоен ден, по време на който ще можете нормално да вършите работата си, без да ви притеснява каквото и да било. Способни сте да поемате голяма отговорност, което ще бъде прието с въздишка от колегите ви. Усилията ви ще бъдат оценени по достойнство, а това допълнително ви стимулира да покажете най-доброто от себе си.
21 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите добра оценка и награда за упоритостта, с която работите по отстраняването на професионален проблем. Умората ще съпътства придобивките, но няма да съжалявате. В романтично настроение ще потърсите компанията на човек, с когото ви е приятно и ще се насладите на компанията си.
21 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще сте творчески настроени, независимо от това с което се занимавате. Имате доста печеливши идеи, които е необходимо да осмислите обстойно. Контактите ви са ползотворни и ви обещават очаквани възможности. Замете се за работа, предстои ви да свършите много неща. Нямате никакво време за отлагане.
21 ное 2019
Последни новини