От х:

Днес в x:

Приятелство в цвят в галерия „Форум“

    Приятелство в цвят. Те нямат мото на общата си изложба, но това много би подхождало за нея. Защото Гергана Лалова и Светлана Янкова се познават от тийнейджърските си години, учили са заедно в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“. Близки приятелки са и до днес. А в галерия „Форум“ в Хасково е първото им поприще на изява, в което се срещат като автори.

    Двете са много различни като натюрел. И в работите си.

    20 живописни платна показаха те снощи в Хасково. През годините двете вече имат общи изложби зад гърба си с други свои колеги. Но за първи път в Хасково излизат пред публиката заедно.

    Поканата за гостуването им е от Татяна Форева, а подтикът -от бащата на Гергана – известният пловдивски художник Михаил Лалов, който хасковската публика също познава от изложбите му в града. Снощи той отново подкрепи творческото дамско дуо.

    Светлана Якова завършва художествената гимназия в специалност графика, а по-късно учи графичен дизайн и визуални комуникации в НБУ, в специалност приложна графика. Известно време работи като художник-гримьор в една от големите телевизии, а след това приема предизвикателството на преобразяващия тотално грим, като част от екипа на реалите продукции като “Като две капки вода”, “Великолепната шесторка” и “България търси талант” .

    Нейното хоби е фотографията. Любител е на портретната и абстрактна фотография.

    Гергана Лалова завършва художествената гимназия и Националната художествена академия със специалност „текстил“. Печели наградата за млад автор на галерия Икар през 2005-а.
    Като добър познавач на влакната, това се усеща и в картините й. Пастелните цветове от картините й дават усещането за топлина, мекота, за удобна дреха. Гледайки ги, сякаш попадаш в най-уютната и любима стая у дома си. Усещането е за прибиране, за прегръдка.

    Това е усещането в едната част на галерия „Форум“. Там, където са платната на Гергана Лалова. А от другия край на изложбената зала идва предизвикателният стил на Светлана-картините й, в които те оставя де препускаш, после те хваща за ръка и те повежда към пътешествия, и отново те пуска, за да продължиш да търсиш себе си.

    Именно тези крайности в работата на двете, дават усещането за допълване и за баланс.

    Понякога двете рисуват заедно. Дори и някои от картините им, които са в галерия “Форум“, са създадени докато са работили една до друга. Казват обаче, че не се влияят в работата си. „Заразяваме се в рисуването една от друга, не се влияем“, признава Гергана Лалова. В стила на Светлана Янкова тя харесва смелостта. Че много се учи и бързо напредва, са другите черти на приятелката й, които й допадат.

    „Гамите, които успява да направи са много меки и топли. Цветовете, които присъстват в нейните картини, много ме привличат. Дори и ако примижа с очи, без да знам какво има на картината, цветовото разпределение ме грабва веднага“, изтъква предимствата в работата на Гергана Лалова Светлана Янкова. И добавя: „Такива натюрморти, като нейните, никъде, според мен, не могат да се видят!“

    Всяка от тях присъства в изкуството и по -друг начин. В професиите си и двете се занимават с професионален грим. В тази практичност на професията, амплоато им на художнички много им помага. „ Много по-бързо можеш да вземеш преценка за едно лице как да изглежда то, когато си се занимавал с рисуване“, казва Светлана.

    Двете се съгласяват да споделят и как виждат зимните нюанси във визията тази година, специално за читателките на Haskovo.net. А съветът им е простичък: Всичко трябва да е направено с вкус и премереност, и да е модерно. Това важи и за дрехите, и за грима, и за аксесоарите. Но е важно е да се подчертае индивидуалността на човека, а не непременно да се залага само на модерното за сезона. Хубаво е да има акцент-ако очите са по-подчертани, например, устните трябва да са обрани.

    Красиимра Славава

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини