От х:

Днес в x:

Депутатите се заемат с избора на наследник на Пламен Георгиев в КПКОНПИ

Депутатите се връщат на работа днес след ваканцията им заради местните избори.

В 9 ч. започва пленарното заседание на Народното събрание, ще заседават и 10 от комисиите му.

Първа точка в дневния ред на 240-те е приемане на процедурните правила за избор на наследник на прочулия се с барбекюто на покрива на кооперацията, в която живее, настоящ български консул във Валенсия и бивш председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

Внася ги Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика към НС. Те предвиждат депутатите да имат 14-дневен срок да предлагат кандидатури. за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. През следващите 7 дни номинираните представят концепциите си и декларират имущественото си състояние и подават декларация зя конфликт на интереси. Всеки от тях подлежи и на проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност. Допуснатите кандидати ще бъдат изслушани в Комисията за борба с корупцията, а кой ще наследи Георгиев ще решат всички депутати с гласуване в пленарната зала. За да се счита за избран, кандидатът трябва да получи повече от половината гласове на присъстващите народни представители.

След гласуването на правилата депутатите ще се заемат с проекта за изменение на Закона за корпоративното подоходно облагане с вносител Министерския съвет.

В Народното събрание започват и обсъжданията на проектобюджета за 2020 г., но не в пленарна зала, а в 11 от комисиите му: по икономическа политика и туризъм; за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата; по въпросите на децата, младежта и спорта; по вътрешна сигурност и обществен ред; по транспорт, информационни технологии и съобщения; по земеделието и храните; по правни въпроси; по външна политика; по европейските въпроси и контрол на европейските фондове; по политиките за българите в чужбина; по образованието и науката.

Законопроектът за държавния бюджет за 2020 година беше внесен от правителството в парламента на 31 октомври.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини