От х:

Днес в x:

Безплатни прегледи в хасковската болница за Световния ден за борба с диабета

МБАЛ - Хасково стартира кампанията по повод Световния ден за борба с Диабета – 14 ноември, чиято цел е профилактика и обучение на пациенти с диабет и лекари, съобщиха от здравното заведение.

Кампанията ще бъде в рамките на три седмици, като ще бъдат изследвани пациенти с рискови фактори, както и такива с вече диагностицирано заболяване. Част от рисковите фактори за захарен диабет са артериалната хипертония, затлъстяване, фамилна обремененост, както и повишени стойности на холестерол.

В рамките на акцията ще се извършат обучения и презентации пред пациенти и лекари.

Измерването на кръвна захар ще се извършва след предварително записан час в „МБАЛ- Хасково” на тел: 038/ 606 732 в дните от 6 до 8 ноември от 10 ч. до 12 ч. Измерването на кръвната захар ще се провежда в Диабетния център в Първо вътрешно отделение на хасковската болница от 11 до 15 ноември ще се измерват нивата кръвна захар чрез глюкомери.

Прегледи за „Диабетно стъпало“ ще се извършват след предварително записан час в „МБАЛ- Хасково” на тел: 038/ 606 738 в дните от 6 до 8 ноември от 10 ч. до 12 ч. Прегледи ще се провеждат в Хирургично отделение на хасковската болница от 11 до 15 ноември.

Прегледи за „Диабетна полиневропатия“ ще се извършват след предварително записан час в „МБАЛ- Хасково” на тел: 038/ 606 795 от 6 до 8 ноември от 10 ч. до 12 ч. Прегледи ще се провеждат в Неврологично отделение при „МБАЛ-Хасково” от 11 до 15 ноември.

Захарният диабет е обменно заболяване, характеризиращо се с повишена кръвна захар (хипергликемия), която е резултат от нарушение на инсулиновата секреция, на инсулиновото действие или и на двете заедно.

Глюкозата или кръвната захар дава на тялото енергия, която му позволява да функционира правилно. Тя се набавя от попадналата в стомаха храна, съдържаща въглехидрати, които се разграждат до глюкоза. Чрез кръвоносната система глюкозата достига до всички клетки и органи, които се нуждаят от нея. 

Захарен диабет тип 1 се развива в млада възраст при лица с генетично предразположение под въздействие на външни фактори - стрес, вирусни инфекции и др. При него по-голяма част от панкреасните клетки, които произвеждат инсулин (бета-клетки), са унищожени. При него лечението с инсулин трябва да започне от самото начало.

Захарен диабет тип 2 се среща по-често след 40-годишна възраст и за развитието му влияят редица неблагоприятни рискови фактори каквито са прехранването, обездвижването, затлъстяването, стресът и употребата на някои медикаменти. При хората със захарен диабет тип 2 инсулинът, който панкреасът им произвежда, не може достатъчно добре да контролира повишените нива на кръвната захар.

Традицията да се отбелязва този ден, стартира по решение на Международната Диабетна федерация и Световната здравна организация, в резултат на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

През 2007 г. Световният ден за борба с диабета става и официален празник на Организацията на обединените нации с приемането на Резолюция 61/225, която подчертава необходимостта от спешни мерки за подобряване на рисковите фактори за контрол на диабета.

Самият ден 14 ноември е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 - инсулина.

Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини