От х:

Днес в x:

Томислав Дончев не се притеснява от касиране (видео)

„Няма данни за грубо опорочаване на изборния процес. В кампания винаги различните опоненти пускат сигнали. Това е от компетенциите на съда. Не ни притеснява”. Това заяви в предаването „Здравей, България” вицепремиерът Томислав Дончев относно заявката на Мая Манолова да иска касиране на изборите в София.

Той отхвърли обвиненията на представители на БСП, които казват, че са преглеждали протоколите в ромските квартали на София и там се е гласувало за Йорданка Фандъкова.

„Слушах анализ на социолозите, които твърдят, че няма етнически профил в гласуването. Гласовете на различните етнически общности се разпределят по равно. Публичните администрации нямат право да събират данни по етнически признак, това се прави само при преброяването. С тези клишета трябва да се работи по-внимателно”, заяви Дончев.  

Що се отнася до привържениците на кандидатите, които останаха под чертата в София, и защо в по-голямата си част са предпочели да подкрепят Мая Манолова или никого, но тези гласове не са отишли при Йорданка Фандъкова, Дончев каза, че не само в столицата, а и на други места, ГЕРБ са били в позиция всички да играят срещу тях.

„Едно е по отношение на така наречената стара градска десница, която и като политическа позиция имаше призив да се гласува против нас и като поведение на избирателите. Според нас тя до голяма степен загуби политическата физиономия. Това е необясним ход. Съвсем друго е за партии, които дори са коалиционни партньори. Но тук анализ трябва да се прави политическа сила, по политическа сила. Не само в София, ние бяхме в позиция всички да играят срещу нас”, каза Дончев.

Вицепремиерът призна, че управлението предполага „ерозия и изхабяване”.

„Един действащ кмет е виновен практически за всичко – за дупката, за бордюра, за плочката. Това носи негативи. Добре познат е при влизането в избори, но носи и негативи. Трябва анализ да се направи – къде сме се представили добре, къде не сме”, каза Дончев.

Той коментира и разпределението на общинския съвет в София.

„Не мисля, че работата в общинския съвет трябва да е оцветена по политически признак и политически квоти”, каза Дончев.

Той коментира още, че при изборите за местна власт огромно значение имат конкретните лица.

„Анализ трябва да бъде направен област по област, община по община. Да се направи анализ на резултатите, които сме получили. Властта е много тежък товар и ако нямаш здрави плещи, вместо да станеш по-висок, ставаш по-нисък”, каза вицепремиерът.

Той коментира, че на места ГЕРБ са направили промени в последния момент, което е рисково от политическа гледна точка.

„Такъв беше случаят и в Русе, и в Ямбол. Но по-добре е да си съхраним репутацията на национално ниво, отколкото да посочим грешни хора, да спечелят и после това да удря по имиджа ни”, каза Дончев.

Той коментира и обвиненията на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, че „държавният апарат беше превърнат в машина за печелене на избори”.

„Подобен репертоар има след всички избори. Обичайно този, който няма основание да е доволен от изборите, му е крив изборния процес”, каза Дончев. Все пак той смята, че „има основание да се усъвършенства изборният процес”.

„Трябва да използваме тази година и половина, в която няма избори, да се проведе дискусия и да видим какво има да се ремонтира в Изборния кодекс”, каза вицепремиерът.  

„Надяваме се оттук нататък да има време за по-спокойна работа. Трябва да се приема републикански бюджет, общински бюджети. Кметът не е този, който отговаря само за асфалтирана улица или хубав тротоар. Той трябва да е стратега за икономическото развитие на града”, каза Дончев.

Източник: nova

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини