От х:

Днес в x:

Нова вълна фалшиви имейли от името на НАП

НАП предупреди за нова вълна от фалшиви имейли от нейно име, които призовават получателите за "доброволно плащане".

Писмата приканват потребителите да отворят прикачен файл, в който, според описанието към него, се съдържа информация за изпълнително дело, банкови сметки, срокове и суми за плащане.

От НАП предупреждават, че това представлява класическа форма на фишинг атака, чрез която се цели измама и събиране на данни.

Текстът на фалшивите електронни съобщения гласи:

Здравейте,

Търсим ви във връзка с извършени от Вас сделки с криптовалута. Тъй като криптовалутите са финансов актив по смисъла на ЗДДС, сделките, добивът, трансферът и плащанията с криптовалута трябва да бъдат декларирани в съответната данъчна декларация. Приложно Ви изпращаме Съобщение за доброволно изпълнение, в което ще откриете размера на задълженията, номерът на изпълнителното дело, както и банковата сметка за принудително събиране на публични вземания. При непогасяване на задълженията, доброволно, в дължимия срок, задължението ще бъде събра но принудително от държавата, заедно с лихвите и разходите за това. Срокът за доброволно изпълнение е 7 (седем) дни след получаване на поканата.

От НАП съветват клиентите си да изтрият веднага писмо с подобно съдържание, а ако са го отворили, да сканират компютъра си с актуална версия на антивирусна програма.

От приходната агенция припомнят, че имейлите, които официално изпраща институцията, са персонализирани и че по никакъв повод не следва да се предоставя информация в имейл кореспонденция за банкови сметки, номера на банкови карти и друга чувствителна финансова информация.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини