От х:

Днес в x:

Български завод превърна стар локомотив в най-екологичния в Европа

Русенският локомотивен завод "Експрес Сервиз" извърши изключително иновативна модернизация на дизелов локомотив, която е новост не само у нас, но и в цяла Европа.

"Оставихме най-доброто от оригиналния локомотив V60, но заменихме морално остарелите агрегати с нови, построихме изцяло нова по-добра и комфортна кабина. Разбира се, най-значимото преустройство е замяната на двигателя с най-новия модел дизелов двигател на Caterpillar - C18 Stage V (представен преди броени месеци)", каза Цветелин Колев, мениджър в русенския жп завод.

Той обясни и че липсата на резервни части за тези локомотиви и затрудненията при поддръжката и ремонтите им са факт от години.

В Германия от модела V60 са произведени над 2000 броя и той е разпространен в цял свят (дори Египет и Китай), а в България са доставени близо 300 такива локомотива.

"Заводът ни е бил винаги лидер в ремонта и поддръжката на V60 в България, но виждаме, че серията локомотиви, в този си вид, няма бъдеще. За да им дадем нов живот, предприехме най-голямата изобщо правена в Европа модернизация. Инсталирахме най-новия и екологичен дизелов двигател, който е със сходни параметри на оригиналния 12KVD, инсталирахме винтов въздушен компресор с двоен дебит, подменихме охладителната система с нова, изградихме нова климатизирана кабина с подобрена видимост. Запазихме, обаче, доказаните през годините ходова част и трансмисия. Намираме ги за особено подходящи за маневрена дейност, а вписването на локомотива е ненадминато при компромисното качество на индустриалните клонове у нас", каза още Колев.

След пълната промяна машината постига изключителна енергийна ефективност - разходът на дизелово гориво е едва 2л./час (в сравнение с 16 литра на оригиналния локомотив).

Mашинистите ще работят в по-удобна, просторна и климатизирана кабина. Подобрената видимост и нива на шум и вибрации ще облекчат маневрения персонал - това са част от предимствата на ремонтирания локомотив.

При модернизацията е обърнато и специално внимание на екологията и чистотата.

"Нашето V60 се превърна не само в най-екологичния дизелов локомотив в Европа, но и в еталон за чиста маневрена дейност. Стандартът Stage V ще стане задължителен за локомотивопроизводителите в Европа едва след няколко години, но ние инвестирахме превантивно в тази по-напреднала и скъпа технология. Контрастът с оригиналния локомотив серия 52, с неговите видими отходни газове и пръски масло е поразяващ. Именно затова си позволихме и да боядисаме покрива на локомотива бял", казва Колев. 

Български локомотиви, произведени в Русе, извършват маневрена дейност в държави като Швейцария, Франция, Великобритания, Русия и дори в Китай и Бразилия. Заводът наскоро достави и машините, обслужващи влакчетата на столичния Метрополитен.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Последни новини