От х:

Днес в x:

Един милион демонстранти поискаха реформи в Чили

Около един милион души участваха в мирна демонстрация в чилийската столица Сантяго в петък и поискаха радикални реформи в страната, предаде ДПА.

"Чили преживява исторически ден. Регионът на Сантяго (административна единица - б.ред.) играе водеща роля в мирното шествие на около един милион души, които представляват мечтата за едно ново Чили", написа кметът на столицата Карла Рубилар в Туитър.

Според местните власти, около 18:00 ч. местно време (21:00 ч. по Гринуич) над 820 хиляди души са се били събрали мирно на площад Бакедано, една от основните забележителности в центъра на Сантяго.

Демонстрантите, които настояват за оставката на президента Себастиан Пинера, преминаха пред сградата на правителството без инциденти.

Протести се провеждат и в други градове на страната, сред които Валпарайсо, Пунта Аренас и Вина дел Мар.

"Огромното, радостно и мирно шествие днес, на което чилийците поискаха по-справедливо Чили с повече обществена подкрепа, отваря пътя към бъдещето и надеждата", написа в Туитър в петък вечер президентът Пинера. "Всички ние чухме посланието. Всички ние се променихме. С единство и помощ от Бога ние ще поемем по пътя към едно Чили, по-добро за всеки".

Междувременно армията потвърди, че в събота в столицата отново е наложен комендантски час от 23:00 ч. вечерта до 04:00 ч. сутринта.

През последната седмица южноамериканската страна е разтърсвана от протести, в които загубиха живота си 19 души. За пет от жертвите се смята, че са убити от силите за сигурност.

Президентът Пинера отмени увеличението на цената на билетите за метрото, което беше повод за протестите. Освен това той обяви реформи, насочени към облекчаване на положението на най-бедните граждани, като увеличение на пенсиите и на минималната заплата.

Въпреки това протестите продължават, а демонстрантите отхвърлят реформите като недостатъчни и настояват за изтегляне на армията от улиците.

В четвъртък Пинера обяви, че правителството работи върху план на отмяна на комендантския час и извънредното положение, наложено в много градове и региони.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ha
    Hahah
    2 0
    12:54, 26 окт 2019
    Мирна демонстрация?!?! Жалки български медии... Сумати банки, магазини, метрото са ограбени и запалени...
Последни новини