От х:

Днес в x:

Пускат от въздуха ваксини против бяс по дивите хищници

Изображение 1 от 3

    Над 5 000 хектара гори в Хасковски регион ще бъдат „заредени“ с ваксини срещу бяс при дивите хищници. От въздуха ще бъдат пуснати над 136 000 ваксини в примамки. За изходящ пункт ще се използва летището в с. Малево.

    Това е третата поредна акция в региона, който беше включен в Националната програма за ваксинация против бяс по дивите хищници през 2018 година за първи път.

    В цялата страна кампанията, която е под надзора Българска агенция по безопасност на храните е общо двуседмична. Тя ще се проведе в 50-километровата ваксинална зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната и в 20 километра зона по поречието на река Дунав.

    Кампанията ще стартира на 29 октомври 2019 г. от летище Балчик. 

    Днес представители на ветеринарните звена на Агенция от областите, които попадат в обсега на акцията, са на инструктаж в централата на БАБХ. 

    Акцията ще обхване 23 области на страната. Ще бъдат разпръснати над 1 млн. примамки от въздуха от дванадесет специално оборудвани самолета.

    На един квадратен километър се изхвърлят по 25 броя примамки, като мястото на всяка се отбелязва с GPS-система. Ваксиналните примамки са с формата на кубче и са със специфична миризма, която привлича хищниците. Не представляват опасност за останалите диви животни, не са опасни и за домашните животни, но все пак властите предупреждават те да се държат под око.

    За хората, които попаднат на примка с ваксина също няма пряка опасност, но ветеринарите отново предупреждават да не се пипа с гола ръка. Ако това все пак се случи - да се търси лекарска консултация.

    Haskovo.net
     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини