От х:

Днес в x:

Иван Гешев: Няма разлика между български гражданин с нисък социален статус и български граждани с висок социален статус, когато те са извършили нарушение или престъпление

Избраният от Пленума на ВСС за нов главен прокурор Иван Гешев заяви, че е рано да обяви какво предвижда преди процедурата да е приключила с подписване на указ от президента Румен Радев. В сутрешния блок на БНТ той си позволи само да изрази надежда прокуратурата да се отвори към хората и да бъде по-активна в променяне на чувството за несправедливост.

"Предвиждам много неща. Въпросът е, че днес протече една част от процедурата. Предстои да видим как ще се развие процедурата в следващия етап, тоест каква ще е преценката на президента, така че тази процедура по същество не е приключила. Още е рано да казвам някои неща, които планирам. Голяма част от ангажиментите, които смятам да изпълня, стратегическите цели, мерките, са посочени в концепцията ми. Общо мога да кажа, че се надявам прокуратурата да се отвори към проблемите и болките на хората. Надявам се прокуратурата де е по-активна в променяне на чувството за несправедливост, което съзнавам, че съществува в българското общество и прокуратурата да поеме ангажиментите, които е длъжна към българското общество, на места където това не се случва. Тоест, става въпрос за осъществяване на съответните функции на главния прокурор за по-голяма активност по окръжни и апелативни прокуратури основно извън рамките на София", заяви Иван Гешев.

Според него въпросът защо в обществото все още има чувство на неудовлетворени очаквания може да бъде обсъждан само като част от дълъг анализ. Част от него той е направил по време на 10-часовото изслушване пред ВСС.

"Факт е, че докладът на ЕК категорично казва, че ангажименти на България, поети към момента на присъединяването ни към ЕС са изпълнени. Факт е обаче, че има още много работа за вършене и ние не може да се задоволяваме и да сме спокойни от докладите на ЕК. Имам предвид, че трябва да се свърши много работа. А, защо е тази ситуация и защо резултатите още не са това, което очаква българското общество, което отчитам за обективна реалност, е въпрос на дълъг анализ. Немалка част от него направих в 10-часовото изслушване. Става въпрос за комплекс от фактори, включително от нормативен характер, включително за един формалистичен процес, който е описан не от български коментатори, а от експертите по механизма за сътрудничество и проверка, от прокурорите от Службата за подкрепа на структурните реформи, които извършиха независим анализ на структурния и функционалния модел на българската прокуратура и анализ на нейната независимост. В България съществуват стандарти за доказване, които са много по-високи от която и да е страна от ЕС, има и проблеми от страна на материалното право в НК, има проблеми, които са извън прокуратурата и касаят институциите на изпълнителната власт, говорим за кадрово, материално осигуряване, обучение и много други неща. Има проблеми, които касаят в чисто организационен план и подобряване на работата на прокуратурата по тези дела", каза Гешев.

Той обясни и защо смята, че е убедил ВСС в това, че е независим:

"Аз наистина бях искрен на това изслушване. Казах неща, в които вярвам и които мисля. Как ще продължа да убеждавам, ако се приключи успешно тази процедура, е въпрос, на който ще отговоря, че трябва да продължим по същия начин, по който почнахме последните две-три години като показваме, че няма разлика между български гражданин с нисък социален статус и български граждани с висок социален статус, когато те са извършили нарушение или престъпление и когато има данни за извършено престъпление или доказателства за извършено престъпление."

Източник: БНТ

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    🚀
    🚀
    0 -1
    13:57, 25 окт 2019
    Новият главен прокурор на Пеевски и Борисов.
Последни новини