От х:

Днес в x:

Африкански форум в Сочи

По инициатива на руския президент Владимир  Путин и със съдействието на президента на Египет ген. Ал-Суси в Сочи започна набивал по рода и мащабите си руско-африкански икономически форум с участието на 47 държавни глави и общо над 10 000 представители на икономически най-бързо развиващия се континент на планетата.

Със средногодишен ръст на брутния вътрешен продукт за всяка една от африканските страни между 5-6% Африка привлича погледите не само на развитите, но и на бурно развиващите се страни от Европа, Азия и Америка и на нейна територия се развихря невиждана конкурентна борба за зони на влияние и инвестиции в добивната индустрия, енергетиката и транспорта, доскоро най-вече между Китай и САЩ.

След дългогодишно отсъствие след разпадането на СССР, Русия мощно се завръща на африканския континент като желан икономически партньор преди всичко порадисравнително евтините, но надеждни руски технологии в областта на енергетиката и транспорта от които развиващите се африкански страни първостепенно се нуждаят. С изграждането на първата атомна електроцентрала в Египет Русия прави заявка за трайно настаняване на огромния африкански енергиен и инветиционен пазар. Тя е и желан от африканските страни военно-политически партньор и балансьор в новоформиращия се глобален световен ред. В този смисъл Африка следи с надежда сътрудничеството за възстановяването на Либия между Русия и ген. Хафтар, приветствано от Египет и ОАЕ и очаква осъществуването на планираната, според арабски военни експерти, руска военно-морска и военно-въздушна база на йеменския о-в Сокотра, в противовес на единствената американска военна база на континента в Еритрея и тази на Китай в Джибути.

Тончо Стоянов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини