От х:

Днес в x:

Изкуствено листо превръща слънчевата светлина в устойчива алтернатива на петрола

Учени разработиха изкуствено листо, за което се надяват, че някой ден ще произвежда устойчива алтернатива на петрола.

Изкуственото листо имитира фотосинтеза – химичната реакция, при която растенията превръщат слънчевата светлина, въглеродния диоксид и водата в енергия.

Изследователи от Кеймбриджкия университет измислили устройство за създаване на сингаз или синтетичен газ – газ добиван от изкопаеми горива. Те вярват, че той в крайна сметка ще доведе до разработването на устойчив течен заместител на петрола или ще се използва в други продукти, като лекарства, пластмаси и фертилизатори.

“Може и да не сте чували за сингаза, но всеки ден използвате продукти, създадени с негова помощ. Добиването му чрез устойчиви методи ще е важна крачка към затваряне на глобалния въглероден цикъл и установяване на устойчива химична и горивна промишленост”, казва професор Ървин Рейснер.

Той и екипът му гарантирали, че устройството не отделя допълнителен въглероден диоксид в атмосферата, заради използваната комбинация от материали и катализатори.

В процеса участват два светлинни абсорбера, които наподобяват молекулите в растенията, улавящи слънчевата светлина, комбинирани с катализатор от кобалт.

Поставен във вода единият светлинен абсорбер използва катализатора за производство на кислород, докато другият извършва химичната реакция, при която въглеродният диоксид и водата се превръщат във въглероден оксид и водород, съставляващи синтетичния газ.

Учените открили, че изкуственото листо ще бъде ефективно дори в облачни и дъждовни дни, което означава, че ще може да се използва не само в по-топли държави или само през летните месеци.

Източник: independent.co.uk

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини